Românii, chiar și cei mai gospodari, cu greu pot face față creșterii galopante a prețurilor produselor și serviciilor. Și acum, în ajunul iernii, perspectiva facturilor la energie și gaze pare un coșmar, mai ales că majoritatea oamenilor au avut aceleași salarii de înainte de începerea perioadei inflaționiste și pentru unii veniturile au început să scadă.
Potrivit statisticilor INS, în medie, o treime din venitul unei familii în România este cheltuită pentru alimente. Și pe măsură ce prețurile alimentelor de bază au explodat în ultimele luni, oamenilor le este din ce în ce mai greu și banii „scad” pe zi ce trece.
În același timp, taxele au început să crească și unele companii au început să se închidă.
Senatorul Anca Dragu Paliu, fost președinte al Senatului și fost ministru al Finanțelor, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com motivele reale pentru care românii au salarii din ce în ce mai mici și care sunt motivele reale pentru care se întâmplă acest fenomen.
„Scăderea salariilor în august a fost undeva sub 1% din salariul brut. Au fost zone în care scăderea a fost mai pronunțată și au fost zone în care au avut loc și creșteri salariale. Motivul este că o serie de stimulente financiare care au dat roade la început. a sărbătorilor, luni-iulie, nu a dat roade în august, așa că oamenii au plecat acasă cu mai puțini bani.