În vremuri de austeritate, mulți se gândesc să-și păstreze economiile în metale prețioase. Aurul a fost un refugiu pentru investitorii speriați de inflație și deprecierea dolarului în criza din 2010. Și se pare că ar putea fi acum.
Prețul aurului a fluctuat foarte mult în acest an, cu o rată medie de 272,1758 lei/gram.
În ultimele șase zile, prețul său a scăzut constant după două zile de creștere (12-13 octombrie). A încheiat săptămâna la un preț de 263,5245 lei/gram. La începutul lunii, un gram de aur costa 270,7335 lei conform clasamentului BNR.
Anul acesta, cel mai scump gram de aur a fost pe 7 martie – 293,9846 lei. Cel mai mic preț a fost pe 4 februarie – 251,5569 lei.
„Aurul, argintul, metalele rare în general sunt investiții care te protejează în vremuri de criză economică. Dar atenție, chiar și în acest caz sunt fluctuații semnificative. Deci, cea mai bună soluție, atunci când vrei să te protejezi de inflație, în vremuri de criză, are un portofoliu mixt, având aur și argint și alte elemente precum obligațiuni de stat, contribuții la fonduri de investiții, investiții imobiliare etc.”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.
Cu toate acestea, investiția în acest metal prețios nu este lipsită de riscuri.
„Aurul te poate înșela. Pentru că imboldul este de a fugi temporar către aur în fața inflației mari. Dar este posibil ca aurul să se deprecieze pe termen scurt. Deci, uncia de aur cumpărată astăzi poate să nu mai valorize la fel în câteva luni. Investițiile în metale prețioase sunt profitabile dacă sunt realizate pe termen lung. Acestea sunt investiții care pot aduce un profit dacă ai răbdare ca banii să producă mai multă valoare.
Pentru cei care vor să câștige în 2-3 ani, soluția este să investească în obligațiuni de stat, acțiuni, în fonduri de investiții, în imobiliare, în alte investiții care pot aduce un randament pe termen scurt.