Creșterea ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, în lupta împotriva inflației, a atras deja o înăsprire bruscă a condițiilor de creditare în zona euro.

Creditele pentru locuinte acordate populatiei au suferit cea mai accentuata deteriorare a conditiilor, dar nici creditele pentru afaceri nu au scapat.

Având în vedere că BCE se așteaptă să facă noi creșteri ale ratei dobânzii, băncile se așteaptă la o deteriorare și mai puternică a creditării la sfârșitul anului.

Perspectivă pesimistă

Condițiile de creditare pentru împrumuturile de afaceri sau liniile de credit s-au înăsprit în al treilea trimestru al anului 2022, potrivit unui sondaj din octombrie 2022 al Băncii Centrale Europene privind împrumuturile bancare în zona euro.

În ceea ce privește împrumuturile acordate gospodăriilor pentru achiziționarea de locuințe, băncile din zona euro au raportat o deteriorare bruscă a condițiilor de creditare.

În ceea ce privește creditele de consum și alte împrumuturi acordate gospodăriilor, băncile din zona euro au înregistrat o deteriorare ușoară, dar totuși pronunțată.

Pe fondul încetinirii creșterii economice și al temerilor de recesiune sporite, riscurile la adresa perspectivelor economice, precum și situațiile specifice industriei sau afacerii și scăderea toleranței la risc a băncilor au avut toate un impact major de înăsprire asupra condițiilor de creditare pentru împrumuturile de afaceri.

În al patrulea trimestru al anului 2022, băncile din zona euro anticipează o înăsprire mai puternică a condițiilor de creditare atât pentru creditele corporative, cât și pentru creditele pentru locuințe și consum.

Situația din România

Articolul precedentNouă surpriză pentru inspectorii RAR: „S-ar părea că sunt izvoare acoperite cu bucăți de brânză”
Articolul următorSUV-ul electric care a condus cel mai bine vândut mașină din Europa în septembrie. Dacia Sandero, pe locul trei