O investiție de peste 20 de milioane de euro, realizată în satul Decea de lângă municipiul Aiud, va lega Transilvania, din punct de vedere logistic, pe calea ferată, cu porturi situate pe patru mări europene: Marea Neagră, Marea Adriatică, Marea Nordului și Marea Baltică.
Investiția este făcută de o companie cu sediul în Dubai, care construiește un terminal intermodal care este așteptat să devină operațional în aprilie 2023.
Terminalul intermodal, a cărui construcție a început în martie pe o suprafață de opt hectare, este în prezent finalizat în proporție de 50%. „Este o investiție de 15 milioane de euro, în faza I. În faza II, poate duce la 20 de milioane de euro și mai mult”, a declarat Cosmin Cârstea, director general al filialei din România a companiei arabe.
„Ne așteptăm ca terminalul să devină operațional în prima jumătate a anului viitor”, a spus Cosmin Cârstea. În prezent, este aproape finalizată construcția a patru linii de cale ferată interioară, care vor deservi terminalul, fiecare cu lungimea de 300 de metri. Ulterior, într-o a doua fază se vor mai construi două linii. În cele din urmă, vor exista peste 3,5 kilometri de linii noi pentru transportul feroviar.
Care va fi investiția în Decea până la urmă
În plus, infrastructura de servicii, cum ar fi alimentarea cu apă sau electricitate, este realizată în mare măsură. Reprezentanții companiei estimează o capacitate operațională de șase trenuri pe săptămână în primii trei ani, trenuri care vor lega terminalul de toate marile centre de transport din Europa. În plus, hub-ul de lângă Aiud va fi conectat cu terminalul portuar Constanţa prin servicii săptămânale de tren. Capacitatea de depozitare va fi de 3.000 de containere o dată și capacitatea de procesare de 50.000 de containere pe an în primii trei ani.
Pe lângă containere, pot fi prelucrate și semiremorci. În interiorul terminalului va fi construit și un depozit de 10.000 m2, care va fi disponibil companiilor colaboratoare. Parcul logistic în care se află terminalul, administrat de o companie belgiană, va avea o suprafață totală de 18 hectare. Investiția Decea va genera 30 de locuri de muncă directe într-o primă fază. Terminalul va beneficia de acces direct la autostrada A10 din apropiere și va dezvolta propria infrastructură feroviară.
Faza lucrărilor
„În noiembrie 2018, Municipiul Mirăslău a aprobat contractul de închiriere și constituirea dreptului de construcție către Industrial and Logistics Developments NV, societate cu răspundere limitată de naționalitate belgiană, care a câștigat licitația la prețul de 0,21 euro/m² pe an, respectiv 56.505 euro/an.Conform contractului, câștigătorul licitației era obligat să plătească în avans suma de 339.035 euro, ceea ce a reprezentat chiria pe o perioadă de 6 ani de folosință a terenului”, a precizat Aurel Mărginean, administrator public. al municipiului Mirăslău.