Elizabeth Theranos, fondatorul Theranos, considerată cândva un tânăr minune și adesea comparat cu Steve Jobs, a fost condamnată vineri de un tribunal din California la 11 ani și trei luni de închisoare pentru fraudă, după ce s-a descoperit că a fraudat investitori celebri care pretindeau că a descoperit o tehnică revoluționară în domeniul analizelor medicale, relatează Reuters.
Elizabeth Holmes a devenit miliardar la 30 de ani, iar compania ei Theranos a fost evaluată la un moment dat la 4,5 miliarde de dolari, pentru a da faliment în doar patru ani. Acum 38 de ani, Elizabeth Holmes va petrece următorii 11 ani în închisoare. Un judecător de district din San Jose a pronunțat sentința vineri, după ce jurații în ianuarie au găsit-o vinovată de trei capete de acuzare de fraudă electronică și o acuzație de conspirație în ianuarie, după un proces de trei luni.
Îmbrăcată într-o bluză închisă la culoare și fustă neagră, Elizabeth Holmes și-a îmbrățișat părinții și partenerul ei după pronunțare. În timpul audierii, ea a izbucnit în lacrimi și a spus că este „devastată” de eșecurile ei și a spus că va face multe lucruri diferit acum dacă i-ar avea ocazia.
„Am simțit o rușine profundă pentru ceea ce au suferit oamenii, pentru că am eșuat”, a mărturisit el.
Fostul miliardar ar putea fi condamnat la închisoare în aprilie, după ce probabil va rămâne liberă pe cauțiune în timpul apelului. Procurorii ceruseră 15 ani de închisoare, în timp ce avocații apărării au cerut arest la domiciliu.
Înainte de a pronunța hotărârea, judecătorul a spus că cazul este „deranjant în multe privințe” și s-a întrebat ce a motivat-o pe Holmes, care părea a fi o femeie de afaceri „strălucită”, să prezinte greșit adevărul despre compania ei pentru investitori. „Acesta este un caz de fraudă în care o companie interesantă a mers înainte cu așteptări mari, dar a ajuns să fie distrusă de neadevăruri, denaturări, aroganță și minciuni”, a spus judecătorul Edward Davila. „Tragedia aici este că doamna Holmes este genială”, a conchis el.
Ideea de afaceri i-a venit lui Elizabeh Holmes când avea 19 ani și terminase doar un an de facultate. A vrut să revoluționeze modul în care se fac analizele de sânge. Ceea ce a promis compania lui a fost tehnologia care ar permite efectuarea simultană a sutelor de teste, în timp record, necesitând doar câteva picături de sânge. Dar mașina sa miniaturizată nu a funcționat, așa că compania s-a bazat în secret pe mașini convenționale de la alte companii pentru a testa pacienții, au spus procurorii.
Holmes le-a spus investitorilor că a colaborat cu mari lanțuri de băcănie pentru a construi centre de testare în sediul lor. El a mai spus că tehnologia companiei sale a fost aprobată de companiile farmaceutice și a fost folosită pe câmpurile de luptă din Afganistan, având un parteneriat cu Pentagonul. Niciuna dintre aceste afirmații nu s-a dovedit a fi adevărată.
Însă tânăra reușise să convingă oameni celebri de seriozitatea proiectului ei. În 2014, revista „Forbes” a numit-o cea mai tânără milionară auto-a făcută. Imaginea lui de om care muncește din greu, care nu pleacă în vacanță și care nu pare să aibă o viață personală convinsă. I-a atras admirația la cel mai înalt nivel. A fost invitată la cele mai bune conferințe, a fost binevenită peste tot și chiar și Joe Biden a cunoscut-o când era vicepreședinte al SUA. Fata de Steve Jobs, tanara a avut grija sa cultive aceasta imagine si a aparut in public imbracata intr-un mod simplu si sobru, cu bluze negre, la gat, la fel ca fondatorul Apple.
Gloria și start-up-ul ei au început să se destrame în 2015, după ce o serie de articole din „The Wall Street Journal” au pus sub semnul întrebării tehnologia despre care spunea că va revoluționa lumea medicinei. Theranos s-a închis trei ani mai târziu, în 2018.