De la 1 ianuarie 2023, românii care au credite cu dobândă variabilă calculate după indicele IRCC vor plăti rate mai mari.

Specialiștii în credite spun că noua valoare va fi mai aproape de 6%.

Valentin Anghel, expert în credite, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se va întâmpla cu creditele de anul viitor.

„De la 1 ianuarie 2023 IRCC va trece de la actualul 4,06% la 5,71%. Creșterea indicelui IRCC are un impact major asupra tuturor creditelor cu rată variabilă raportate la IRCC: ipoteci, ipoteci Locuință nouă și împrumuturi pentru nevoi personale.

Întreaga categorie de români cu ipoteci Prima Casă care au făcut trecerea de la ROBOR la ​​IRCC prin semnarea unui act adițional cu banca se află acum în aceeași situație ca acum 6-9 luni. Cu un decalaj de câteva luni, IRCC pare să ajungă din urmă cu indicele ROBOR.

IRCC este recalculat trimestrial, în ianuarie, aprilie, iulie și octombrie, deci cu un IRCC de 5,71% de la 1 ianuarie 2023, dobânzile ipotecare vor fi în jur de 8%-9%, în funcție de În funcție de specificul contractelor de credit. , romanii le-au semnat in trecut cu banci.

În concluzie, de la începutul anului viitor, toate dobânzile variabile existente la împrumuturi vor crește cu aproximativ 10% – 25% față de ceea ce plătesc românii acum, în funcție de vechimea creditului, tipul acestuia, valoarea acestuia și termenul de rambursare rămas. ”, a spus Valentin Anghel.

De exemplu, o rată pentru un credit de 200.000 lei la 1 ianuarie 2021, cu un IRCC de 1,08%, era de 983 lei. Un an mai târziu, la 1 ianuarie 2022, IRCC a ajuns la 1,17%, iar rata a fost de 993 de lei. În prezent, cea mai recentă valoare a adus indicele la 4,06%, iar rata a ajuns la 1.327 de lei.