De la 1 ianuarie 2023, românii care au credite cu dobândă variabilă calculate după indicele IRCC vor plăti rate mai mari.

Specialiștii în credite spun că noua valoare va fi mai aproape de 6%.

Valentin Anghel, expert în credite, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se va întâmpla cu creditele de anul viitor.

„De la 1 ianuarie 2023 IRCC va trece de la actualul 4,06% la 5,71%. Creșterea indicelui IRCC are un impact major asupra tuturor creditelor cu rată variabilă raportate la IRCC: ipoteci, ipoteci Locuință nouă și împrumuturi pentru nevoi personale.

Întreaga categorie de români cu ipoteci Prima Casă care au făcut trecerea de la ROBOR la ​​IRCC prin semnarea unui act adițional cu banca se află acum în aceeași situație ca acum 6-9 luni. Cu un decalaj de câteva luni, IRCC pare să ajungă din urmă cu indicele ROBOR.

IRCC este recalculat trimestrial, în ianuarie, aprilie, iulie și octombrie, deci cu un IRCC de 5,71% de la 1 ianuarie 2023, dobânzile ipotecare vor fi în jur de 8%-9%, în funcție de În funcție de specificul contractelor de credit. , romanii le-au semnat in trecut cu banci.

În concluzie, de la începutul anului viitor, toate dobânzile variabile existente la împrumuturi vor crește cu aproximativ 10% – 25% față de ceea ce plătesc românii acum, în funcție de vechimea creditului, tipul acestuia, valoarea acestuia și termenul de rambursare rămas. ”, a spus Valentin Anghel.

De exemplu, o rată pentru un credit de 200.000 lei la 1 ianuarie 2021, cu un IRCC de 1,08%, era de 983 lei. Un an mai târziu, la 1 ianuarie 2022, IRCC a ajuns la 1,17%, iar rata a fost de 993 de lei. În prezent, cea mai recentă valoare a adus indicele la 4,06%, iar rata a ajuns la 1.327 de lei.

Articolul precedentRomânia, printre țările cu cel mai vechi parc auto din Europa. Zeci de mii sunt adevărate sicrie pe roți
Articolul următorRestaurantul vienez al omului de afaceri Ștefan Mandachi se închide. Angajații acuză că au salarii neplătite