Startup-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să producă în masă primul vehicul electric din lume care generează energie direct din lumina soarelui, relatează Bloomberg.

Lightyear va produce aproximativ 1.000 de exemplare la o fabrică Valmet Automotive Oyj din Finlanda, începând cu o mașină pe săptămână.

Până în a doua jumătate a anului viitor, producția va crește până la cinci mașini pe săptămână, a declarat directorul executiv și cofondatorul Lex Hoefsloot într-un interviu pentru Bloomberg, citat de economedia.ro.

Primul său, Lightyear 0, are un preț de 250.000 de euro și a strâns deja 150 de precomenzi.

Mașina are panouri solare curbate pe capota și pe acoperiș și este capabilă să funcționeze timp de două luni fără reîncărcare în Amsterdam în timpul verii și chiar șapte luni în Portugalia, potrivit Hoefsloot. Energia obținută de la soare va adăuga până la 70 de kilometri de autonomie în fiecare zi.

Strângerea de fonduri în primele zile a fost dificilă, deoarece investitorii au fost reticenți în a-și pune banii într-un nou concept, a spus Hoefsloot.

„În acest moment, suntem într-un stadiu mult mai matur”, adăugând că cea mai mare parte a investiției provine din Țările de Jos. Lightyear a asigurat 81 de milioane de euro în septembrie de la un grup de investitori condus de olandezi.

Mașinile alimentate cu energie solară au trecut cu greu de faza de prototip din cauza suprafeței mari cerute de panourile solare.

Fondată în Olanda în 2016, compania a dezvoltat și Lightyear 2, al doilea model de volum mare, cu un preț de pornire de aproximativ 30.000 de euro.

Articolul precedentGodeal24 Oferte de Black Friday 2022: Cel mai bun preț al anului! Reduceri pentru ultimele 24 de ore, timp limitat pentru a cumpăra Windows 10 de la 5,62 EUR și Office 2021 pe viață pentru doar 13,05 EUR!
Articolul următorRomânia și-a redus producția de țiței în primele nouă luni ale anului. Cât de mult au crescut importurile?