De la 1 ianuarie 2023, ar trebui să putem da bacșiș ospătarii prin POS. Proiectul de lege care reglementează acest „mulțumesc” pentru serviciile prestate a fost adoptat marți, 13 decembrie, de Camera Deputaților (organ deliberant). Dar vine cu schimbări radicale față de ceea ce știam despre bacșiș.

Astfel vom putea plăti bacșișul, fie că vrem sau nu să plecăm, cu cardul sau cash. Aceasta este o sumă maximă de 15%, dar nu este obligatoriu să lăsăm bani dacă nu ne dorim. Din această sumă, chelnerul va primi 90% deoarece 10% vor fi reținute la sursă. Adică, persoana care primește bacșișul va plăti taxe pe acesta.

Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), spune că este „un model european” care poate fi aplicat și în România. „Este 2022, totul este digitizat. Nu mai poți face chitanțe manual”, a spus Mischie.

Bacsisul nu este taxat până la 31 decembrie. Dar poți plăti doar în numerar. În caz contrar va fi considerat venit din salariu și va fi impozitat, iar chelnerul va primi mai puțin de jumătate din sumă.

„În prezent, dacă mergi la restaurant și ai o notă de 1000 de lei, îți place serviciul și crezi că merită un bacșiș de 10%, adică 100 de lei, apoi chelnerului bacșiș în numerar. Chelnerul îl ia și apoi face orice isi doreste.Fie ia tot, fie imparte, depinde de organizarea restaurantului.

Daca vrei sa lasi bacsis cu cardul sau mandat postal, daca este o companie mare, nu se poate. Sau se poate, dar este considerat venit salarial. Adica de la 100 de lei se scade mai intai 19% TVA, apoi 56% sunt impozite pe salarii. Așa că din 100 de lei chelnerul mai ia 40 de lei.

Iată ce se întâmplă astăzi, dacă dai bacșiș pe hârtie, legal”, a explicat Daniel Mischie.

Articolul precedentCum arată unul dintre cele mai ieftine modele electrice de pe piața auto: Mașina care pare să zâmbească costă între 5.000 și 7.000 de euro
Articolul următorÎn 16 dintre portretele realizate, o tânără a fost dezbrăcată de aplicația Lensa AI. „Avatarurile mele au fost sexualizate în desene animate”