Aplicația Lensa Al a câștigat avânt în ultima vreme, deoarece tot mai mulți utilizatori sunt dispuși să plătească patru dolari pentru ca selfie-urile lor să fie transformate în portrete digitale folosind inteligența artificială.

O tânără susține că imaginile ei au fost sexualizate în timp ce își portretiza colegii ca astronauți, exploratori sau inventatori.

„Din 100 de avatare pe care le-am creat, 16 erau topless și alte 14 eram eu, foarte puțin îmbrăcat în ipostaze sexuale”, a explicat tânăra, potrivit technologyreview.com.

De asemenea, susține că ar fi un model atunci când vine vorba de asiatici.

„Sunt de origine asiatică și pare să fie singurul lucru pe care modelul AI l-a surprins din selfie-urile mele. Colegul meu alb a primit imagini mult mai puțin sexualizate, cu puțină nuditate și indicii de decolteu. Un alt coleg de origine chineză a obținut rezultate similare cu ale mele: avatare porno”, a adăugat femeia.

Aylin Caliskan, profesor asistent la Universitatea din Washington, a explicat că aplicația folosește un set imens de date de imagini disponibile pe internet. Întrucât internetul este plin de imagini cu femei goale sau puțin îmbrăcate și imagini care reflectă stereotipuri sexiste și rasiste, setul de date este, de asemenea, înclinat către aceste tipuri de imagini.

„Femeile sunt asociate cu conținut sexual, în timp ce bărbații sunt asociați cu conținut profesional, legat de carieră, în toate domeniile majore, cum ar fi medicină, știință, afaceri etc.”, spune Caliskan.

Articolul precedentCine câștigă din modificarea Legii Bacșișului „Nu economisește bugetul României, dar face și statul să câștige un milion de euro”
Articolul următorRomânia, printre țările cu cel mai vechi parc auto din Europa. Zeci de mii sunt adevărate sicrie pe roți