Creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii și acordarea de ajutor financiar persoanelor aflate în nevoie ar trebui să fie măsuri de ajutorare a românilor care depind doar de aceste venituri.

Fiecare ban în plus este întotdeauna un motiv de bucurie pentru destinatar. Dar întrebarea este dacă această creștere derutează și mai mult cine ar fi avut dreptul să ajute la plata facturilor sau la primirea cardurilor alimentare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, în seara zilei de luni 21 noiembrie, că în şedinţa de coaliţie s-a decis majorarea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel încât să aibă o valoare de 1.784 . Liderii coaliției au mai convenit că se va acorda ajutor de două ori pe an pensionarilor cu pensii sub 3.000 de lei.

Și alocațiile familiale vor crește de la 1 ianuarie 2023.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com, adevăratul mecanism de creștere a pensiilor și acordarea de ajutoare celor săraci.

„Mărirea pensiilor este ca o știre la Radio Erevan. Pensiile nu cresc în România, dimpotrivă, sunt în scădere. Statul continuă să dea pensionarii cu o mână și să-i ia cu două. Cum e asta? De ce se face indexarea. de pensii nu acoperă rata inflației în 2022 și nici măcar nu acoperă rata inflației în 2023. Deci pensionarii vor pierde bani cu această ocazie, la fel ca în ultimii trei ani.

Indexarea punctului de pensie cu 198 de lei este doar o picătură într-o mare de probleme pentru pensionari, în special pentru cei care au o pensie minimă de 1.000 de lei pe lună. Pentru că mulți dintre ei vor continua să depindă de acest ajutor oferit de statul român într-un moment în care inflația va consuma și mai mulți bani decât au.

Devenim, din păcate, un stat al bunăstării, un stat în care guvernul, fără criterii elocvente, se bazează pe niște estimări financiare și sociologice. Ea distribuie ajutoarele după criterii absolut arbitrare, cum ar fi cea legată de vârsta pensionarilor. Pensionarii care au peste 60 de ani și au o anumită pensie vor primi ajutor. Este o discriminare a pensionarilor care va avea consecințe sociale destul de grave, din punctul meu de vedere”, a explicat Adrian Negrescu.