Sursa știrilor false despre sosirea miliardarului Elon Musk în România este un site obscur cu un profil de mediatizare a informațiilor libere.

Jurnalistul de investigație Codruța Simina, coordonatorul Misreport, proiect care vizează identificarea și dezvăluirea știrilor false, a analizat datele publice existente pe Mediaflux.ro, site-ul care a stat la baza difuzării știrilor false legate de Elon Musk.

„Nu există nici măcar o casetă editorială pe site. Nu există o structură de proprietate transparentă. Fără numere de contact, doar două adrese de e-mail generice. Din informațiile publice de pe ROTLD (na – web domain register .ro) rezultă că domeniul de internet aparține unei persoane fizice. În general, este un pic ca și cum ai cita pe internet. În weekendul, care a fost la 7 ani după Colectiv, opinia publică din România a dezbătut masiv și a fabricat presupuse informații care s-au dovedit a fi false și au fost preluate de aproape toate sursele de informare”, spune Codruța Simina într-o postare pe Facebook.

O căutare pe internet a lui Toma Enescu, pseudonimul folosit pentru a semna articolele de pe site-ul menționat, dă rezultate mixte și contradictorii.

Cel mai probabil, fotografia din care provine autorul incert a fost obținută de pe Internet fără consimțământ. Adevărata identitate a persoanei din imagine este necunoscută.

Pe lângă Harry Segal, imaginea adoptată de autorul de știri false pe propriul site a apărut pe internet sub diverse denumiri, precum Siemon Z.

În seara zilei de 31 octombrie, nu existau dovezi că Elon Musk ar fi fost în România, iar surse din MAI susțin că miliardarul nu a intrat pe teritoriul țării în pauza mediată.

Redacția Ziare.com regretă achiziția neplăcută de informații despre presupusa sosire a miliardarului Elon Musk în România și își cere scuze cititorilor pentru disconfortul provocat!

Articolul precedentUși rapide sau așa cum vă oferă Smilo Holding să economisiți
Articolul următorUn gigant auto își schimbă strategia: mai puține modele, dar mai bune. Din 2033 va produce doar mașini electrice în Europa