Inflația a scăzut ușor în octombrie, dar prețurile au continuat să crească, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Gazul, energia, zahărul, uleiul, cartofii, produsele de patiserie și untul rămân în fruntea prețurilor.

În ultimele luni, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că prognoza inflației pentru sfârșitul acestui an este estimată la 13,9% și pentru sfârșitul anului 2023 la 7,5%.

Pentru Ziare.com, analistul economic Adrian Negrescu a explicat ce înseamnă inflația actuală și la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

„Știrile despre inflație din octombrie sunt ca o bancă. Prețurile nu au scăzut, așa cum pare la prima vedere, ci au crescut de fapt puțin mai puțin decât luna precedentă.

Scăderea ratei globale a inflației în octombrie este rezultatul efectului de bază. Prețul gazelor, de exemplu, nu a mai crescut cu 70% ca în septembrie, ci „doar” cu 40,8%, deci media era normal să arate mai bine”, explică analistul.

„Este îngrijorător faptul că cele mai mari creșteri de preț sunt la produsele alimentare de bază. Zahărul (+62,6%), uleiul (+43,6%), cartofii (+40,6%), untul (+39,3%) sunt în prim plan, alături de panificație. produse (+ 34,7%).

Punând laolaltă creșterea prețurilor la energie electrică (+27%) și gaze (+40,8%), veți constata că nevoile de bază ale populației sunt asaltate continuu, iar rezultatul este o scădere semnificativă a nivelului de trai, mai ales foarte mult. categorii vulnerabile, precum pensionarii, cei plătiți cu salariul minim, dar și familiile cu copii”, subliniază Adrian Negrescu.

Articolul precedentSalt uriaș în vânzările de mașini electrice în primele 10 luni ale anului. Care au fost mărcile preferate ale românilor
Articolul următorAtacul cibernetic asupra gigantului asigurărilor de sănătate. Hackerii cer 10 milioane de dolari pentru a nu elibera date medicale sensibile