Situația economică din România nu pare să se îmbunătățească în 2023. Statul a luat măsuri anticriză care, potrivit experților, nu ar fi cele mai bune soluții nici în contextul scăderii așteptate a inflației de anul viitor. Autoritățile ar trebui să regândească puțin ajutorul pe care îl oferă românilor pentru a trece peste perioada dificilă.
Pentru sfârșitul acestui an, prognoza BNR arată inflația la 16,3%, iar până la sfârșitul anului viitor ar trebui să scadă la aproximativ 11,2%. Cu toate acestea, celor mai săraci români nu se vor descurca mai bine în 2023.
Potrivit unui raport al Institutului European de Studii Economice IES-Europe, cei mai săraci români au cunoscut o rată medie a inflației cu 1,4% mai mare decât cea calculată pentru întreaga populație a României.
Un grup de cercetători de la Institutul European de Studii Economice IES-Europe (Christian Năsulea, Radu Nechita și Diana Năsulea) au analizat datele statistice culese de INS în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022 și au concluzionat că moderarea inflației este esențială pentru protejarea economiilor și a bunăstarea populației.
Împreună cu măsurile de politică monetară, toate instrumentele nemonetare de care dispunem trebuie folosite cât mai curând posibil pentru a nu compromite nivelul de trai.
Prin urmare, potrivit studiului, inflația reprezintă un factor negativ cu un impact important asupra cetățenilor, care îi afectează cel mai mult pe cei cu cele mai mici venituri.
Moderarea inflației este esențială pentru a proteja economiile și bunăstarea populației. Dincolo de măsurile de politică monetară, toate instrumentele nemonetare de care dispunem trebuie folosite cât mai curând posibil pentru a nu compromite nivelul de trai.
Pentru a înțelege modul în care inflația afectează populația, este important să vedem cum