Potrivit unei analize efectuate de o echipă de consultanți din industrie, un atac ransomware va viza o afacere, un consumator sau un dispozitiv la fiecare două secunde până în 2031, față de 11 secunde în 2021.

Potrivit Cybersecurity Ventures, daunele cauzate de ransomware la nivel mondial au ajuns la 20 de miliarde de dolari la nivelul anului trecut, de 61 de ori mai mult decât în ​​2015, când suma era de 325 de milioane de dolari. Până în prezent, cea mai mare răscumpărare a fost de 70 de milioane de dolari.

Același raport de expertiză arată că aproape jumătate (49%) dintre companii plătesc răscumpărarea pentru a-și recupera o parte sau niciuna dintre date și că 80% dintre companiile care plătesc răscumpărarea sunt vizate a doua oară. „Nici ransomware-ul nu este singura problemă: ransomware-ul afectează mărcile, provoacă întreruperi pe termen lung a serviciilor, expune organizațiile la răspundere juridică și multe altele. Aceste daune colaterale pot fi enorme – de până la 23 de ori răscumpărarea”, subliniază experții.

Potrivit sursei citate, în martie 2021, hackerii au criptat 15.000 de dispozitive la o companie de asigurări, iar organizația a plătit 40 de milioane de dolari pentru a recupera date sensibile. Tot în luna mai trecută, ransomware-ul a perturbat toate operațiunile unui gigant de conducte petroliere timp de 11 zile. Pentru a rezolva această situație, compania a plătit o răscumpărare de 4,4 milioane de dolari.

Un alt exemplu a avut loc în aprilie 2022, când un producător auto de top a fost forțat să își reducă producția anuală cu 500.000 de vehicule după un atac asupra furnizorilor săi, eveniment care a dus la o scurgere de date de 1,4 TB.

Cel mai important, estimările experților arată că se așteaptă că amenințările ransomware vor ataca o afacere, un consumator sau un dispozitiv la fiecare două secunde până în 2031, față de 11 secunde în 2021.

Pe baza acestor date, consultanții Gartner estimează că cel puțin trei sferturi (75%) din organizațiile IT globale vor fi expuse la unul sau mai multe atacuri cibernetice până în 2025.

În acest context, experții Huawei consideră că instrumentele de hacking și strategiile de extragere a datelor au făcut din atacurile ransomware cea mai mare amenințare la adresa securității datelor persoanelor fizice, companiilor și țărilor.

„Ransomware-ul sofisticat este o provocare majoră pentru multe dintre sistemele de apărare actuale. Protecția tradițională a datelor se concentrează asupra rețelei (cum ar fi firewall-urile și gateway-urile de securitate) și gazde pentru a preveni intruziunea ransomware și a limita răspândirea acestuia.

Cu toate acestea, acest lucru neglijează capacitatea ransomware-ului de a se deghiza și de a se ascunde în sistem pentru perioade lungi de timp pentru a obține permisiuni de acces la o cantitate mare de date cheie. Cu alte cuvinte, odată ce sistemul este infectat, protecția tradițională a datelor este inutilă. Cadrul Defense-in-Depth dezvoltat de Northrop Grumman oferă informații despre o protecție mai bună și mai avansată a datelor.

Articolul precedentVești bune pentru români. Zacurile de gaze naturale sunt aproape pline
Articolul următorCe înseamnă pentru români trecerea la piața semi-reglementată a energiei? Categoriile de clienți care pot avea facturi mai mici