Coaliția de guvernământ discută despre tranziția de la piața liberă a energiei la cea semi-reglementată.

Președintele PNB, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni, 7 noiembrie, că se caută soluții tehnice în ceea ce privește piața de energie, indicând că decizia creării unei piețe semi-reglementate este în discuție.

Potrivit acestuia, pragul de 1,3 lei/kWh este discutat de toată lumea și se analizează, dar nu s-a luat o decizie.

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Electricitate din România, a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, ce înseamnă trecerea la piața semi-reglementată.

Reprezentantul AFEER susține că nu putem avea o piață reglementată pentru că există deja cantități de energie vândute la prețul pieței libere.

„Este o piață semi-reglementată, în sensul că o parte din energie se vinde și nu au cum să o reglementeze. După cum știți, piața reglementată înseamnă de fapt prețuri reglementate pe zona de producție. Prețurile reglementate în producție. zona sunt realizate de ANRE dupa principiul cost plus.Adica sa zicem suma costurilor plus un profit rezonabil.In timp ce in ceea ce se intampla pe piata libera este faptul ca se vand la pretul pietei, deci nu nu țin cont de câtă energie îi costă, ci de prețul cu care se vinde pe piață, așa că în această situație am ajuns în situația în care producătorii economici, precum Hidroelectrica, vând la un preț mic, care poate fi de zece. ori mai mari decât costurile lor”, a spus Ion Lungu. .

Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Electricitate din România spune că nu ar schimba nimic pentru furnizori, dar prețul reglementat trebuie să acopere prețul de producție.

„Pentru furnizori lucrurile nu se schimbă. Singurul lucru care se schimbă este faptul că prețul trebuie fixat consumatorului final pentru a-și acoperi costurile. Este un principiu simplu.

Prețul maxim de 1.300 lei kwh, așa cum este piața liberă astăzi, pare insuficient, dar dacă există cantități de energie care vor fi alocate de Hidro, Nuclear, cu prețuri mult mai mici, costurile acestora ar putea ajunge Dacă este un preț bun. sau nu, doar ANRE poate sti.

Articolul precedentPericol cibernetic: utilizatorii ar putea fi ținta atacurilor la fiecare două secunde. Ce daune majore au provocat hackerii în ultimul an?
Articolul următorProgramul HORECA 2 accesare fonduri europene