La aproape 10 luni după ce Vladimir Putin a lansat războiul în Ucraina, iar Statele Unite și Europa au impus pachete de sancțiuni împotriva regimului de la Kremlin, peste 1.200 de companii occidentale au părăsit Rusia.

Acum se pare că Bursa de Valori din Moscova care tranzacționează acțiuni s-a prăbușit, cea mai mare scădere din lume.

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a făcut ca acțiunile rusești să scadă din februarie 2022, iar indicele bursier din Moscova RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 35% în acest an, cel mai slab punct de referință global, la 92 la nivel mondial, potrivit Bloomberg.

Acțiunile rusești au fost excluse din benchmark-urile globale, iar fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc acțiunile țării au fost înghețate sau închise. Investitorii locali nu au reușit să salveze piața internă de declinul ei indus de război, chiar dacă celor mai mulți străini li se interzicea în continuare să vândă orice acțiuni locale pe care le dețineau.

Lovitură de grație pentru armata lui Putin: forțele de elită ruse au distrus complet VIDEO

Indicele MOEX Rusia, denominat în ruble, de la Bursa de Valori din Moscova, a scăzut cu 44% în drum spre cea mai abruptă scădere anuală din 2008. Pe măsură ce tensiunile de război escaladează, ar putea fi de așteptat alte pierderi.

„Acțiunile rusești reflectă o perspectivă sumbră, pe măsură ce sancțiunile occidentale încep să afecteze economia națională”, a declarat Piotr Matys, analist valutar senior la InTouch Capital Markets Ltd.

„Perspectiva unui declin global în trimestrele următoare nu este de bun augur pentru petrolul rusesc, mai ales într-un moment în care Uniunea Europeană este pe deplin angajată să-și reducă dependența de materiile prime rusești”, a spus expertul.

Frica i-a intrat în oasele lui Putin: ce face Rusia cu adevărat în Crimeea, dezvăluit de sateliți FOTO

Articolul precedentLista telefoanelor mobile pe care WhatsApp nu va mai funcționa începând cu 31 decembrie 2022. Care este motivul
Articolul următorGonflabile în valoare de șase milioane de euro, cumpărate de IGSU. O „camera de izolare” costa cat un apartament