În septembrie 2022, rata șomajului ajustată sezonier a fost de 5,2%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în august (5,1%), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Analistii estimeaza ca numarul romanilor care vor ramane fara munca va creste in perioada urmatoare. Totuși, aceasta este o categorie de angajați care nu va fi afectată de această criză.

Numărul total al șomerilor la sfârșitul lunii septembrie 2022 era de 225.424 persoane, în creștere cu 1.380 persoane față de cel înregistrat la finele lunii precedente, mai raportează datele INS și rapoartele Ministerului Muncii.

Analistul economic Adrian Negrescu estimează că numărul șomerilor va crește odată cu venirea iernii.

„Au început deja să apară primele concedieri. Sunt IMM-uri, companii din sectoarele producție alimentară, agricultură și comerț. Comerțul este zona cel mai afectată, din punctul meu de vedere, de problemele generate de scăderea consumului, de la scăderea consumului. puterea de cumpărare și costurile cu utilitățile.Pe măsură ce intrăm în iarnă, pe măsură ce intrăm în recesiune, numărul șomerilor va crește.Iar datele din Registrul Comerțului indică deja o cifră semnificativă, cu aproape 30.000 de companii în numărul de companii cu probleme.Și asta trendul tinde să se intensifice pe măsură ce intrăm în sezonul de iarnă”, a explicat Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Există însă o categorie de angajați care nu vor fi prea afectați de criză și nu există semne că ar putea exista concedieri în acest sector în perioada următoare.

„În fața unei crize economice, niciun loc de muncă nu este sigur. Nu există companie care să nu se gândească la restructurarea personalului atunci când cifra de afaceri scade. Paradoxal, cele mai sigure locuri de muncă din România în acest moment sunt cele din sectorul public. Avem 1,2 milioane de bugetari și nu cred că vor exista concedieri în acest sector.

Statul nu pare dispus să reducă regimul de personal, nici măcar în fața unei crize economice”, a spus Adrian Negrescu.

Specialistul este de părere că pentru țara noastră numărul angajaților de stat este prea mare în comparație cu alte state europene.

Articolul precedentModificări importante la Instagram. Ce se întâmplă cu postările
Articolul următorCât de „mai sărac” a devenit Elon Musk după ce investitorii au fost speriați de haosul de pe Twitter. „El și-a alocat 100% din timp”