Situația economică a românilor s-a înrăutățit considerabil și cu greu își mai pot plăti datoriile.

Astfel, 22% dintre români au restanțe, majoritatea la plata facturilor (15%), la rambursarea creditelor (8%), dar și în rate (7%), potrivit unei analize realizate de Kruk România împreună. cu ‘IRES, desfăşurat lansat în noiembrie a acestui an, scrie Adevărul.

Mai mult de jumătate dintre restanțe datorează cel mult o lună și 16% datorează deja mai mult de trei luni. Veniturile insuficiente sau lipsa unei surse de venit, dar și apariția problemelor de sănătate sunt principalele motive pentru acumularea restanțelor.

Doar 20% dintre cei intervievați declară repercusiuni legale drept principalul motiv de plată și chiar sub acest procent ar plăti din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți respondenții din acest an spun că acordă prioritate plății facturilor, pe care nu le-au amânat niciodată, față de costurile de asistență medicală.

Economisirea, însă, nu este o prioritate în 2022, relevă studiul. Jumătate dintre familiile din România nu economisesc, 44% spun că au datorii, în creștere față de anul trecut, iar 50% spun că este greu sau foarte greu să le plătească.

Mai mult, 30% dintre români trăiesc doar din strictul necesar și doar 40% declară că au bani să trăiască în demnitate. Cu toate acestea, suma medie economisită este ușor în creștere față de anul trecut, de la 960 de lei la 1125 de lei pe lună. Cu toate acestea, doar 40% dintre cei care economisesc pot trăi din fonduri de urgență până la trei luni. 30% nu fac astfel de fonduri.

Același procent pe care anul trecut ar fi investit în afaceri spun anul acesta că ar fi mai bine să țină banii pe saltea. Doar 3% ar investi în bursă. Majoritatea (37%) ar continua să depună bani în bancă.

Dobânda pentru achitarea creditelor a crescut, iar băncile au rămas cea mai sigură opțiune de creditare pentru români.

Articolul precedentMașinile electrice second hand pe care le poți cumpăra fără emoții. Selecție specială Top Gear
Articolul următorA avea abilități digitale s-a transformat dintr-o opțiune într-o necesitate