Dimensiunea și profunzimea deficitului extern sunt deosebit de îngrijorătoare, potrivit ultimului minut al ședinței de politică monetară a BNR.

Combinat cu deficitul bugetar excesiv și cu condițiile interne și externe care pun probleme majore pentru consolidarea fiscală, deficitul extern constituie un dezechilibru grav în economie.

În plus, reprezentanții BNR recunosc că inflația la sfârșitul anului va avea o evoluție mai mare decât ultimele prognoze publicate de instituție.

Importurile depășesc exporturile

Exporturile nete au scăzut din nou brusc, în condițiile scăderii dinamicii anuale a exporturilor, împreună cu creșterea semnificativă a importurilor de bunuri și servicii.

Dimensiunea și ritmul de adâncire a deficitului extern rămân deosebit de îngrijorătoare, așa cum au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului de Administrație (CA) al BNR în cadrul ultimei ședințe de politică monetară.

Iar evoluția nefavorabilă a prețurilor externe a condus la o reamplificare a dinamicii anuale ridicate a deficitului comercial față de media trimestrului II, în special cea a deficitului de cont curent.

Probleme cu consolidarea bugetului

Cu toate acestea, rămân incertitudini și riscuri importante legate de conduita politicii fiscale, arată CA BNR, care citează, pe de o parte, caracteristicile executării bugetului în primele opt luni ale anului, precum și obligația de a continua consolidarea în contextul procedurii de deficit excesiv și tendința generală de înăsprire a condițiilor de finanțare.

Și, pe de altă parte, trebuie menționate situația economică și socială dificilă la nivel intern și global, precum și seria de măsuri aplicate sau preconizate pentru sprijinirea populației și a întreprinderilor, care sunt de natură să afecteze parametrii bugetari.

Articolul precedentAșa arată noul sediu Google din București: „Camerele poartă numele unor personalități românești marcante” FOTO
Articolul următorCelebra companie austriacă vs. Primăria Sebeș. Miza: 8 milioane de lei impozite și taxe. Cine a câștigat prima bătălie