Un litigiu juridic cu o cotă de peste 8 milioane de lei este în derulare de peste 5 ani între municipiul Sebeș și unul dintre principalii investitori ai orașului, compania austriacă Kronospan, prin divizia de chimie Kronochem.

Subiectul sunt taxele și taxele pe care austriecii ar trebui să le plătească la bugetul local pentru fabrica de producție de formaldehidă, substanță folosită la producția de plăci aglomerate și MDF Kronospan. În 2015, noua fabrică de formaldehidă a fost finalizată cu o capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an.

Controversa a apărut în legătură cu fabrica de producție de formaldehidă, care conform companiei nu este o construcție adevărată, ci o fabrică care poate fi demontată oricând. În anul 2016, Primăria Sebeş a emis o decizie de impunere prin care se recalculează suma pe care societatea trebuie să o plătească pentru eliberarea autorizaţiei de construire emisă pentru construirea fabricii.

Kronochem a pierdut definitiv dosarul respectiv, iar instanța a statuat, tot cu această ocazie, că respectiva clădire nu este o instalație, așa cum susțin reprezentanții companiei, ci o clădire, caz în care se încadrează într-o altă categorie fiscală. Ulterior, Curtea de Conturi a obligat municipiul Sebeş să calculeze taxele pentru fabrica de formaldehidă ca pentru orice construcţie, pe baza valorii investiţiei de 61.552.517 lei.

Ulterior, au fost emise măsuri fiscale, toate contestate în instanță. În total, aceasta este o sumă de aproximativ 8,45 milioane lei pentru perioada 2014-2020. Doar pentru anii 2019 și 2020, Agenția de Venituri a Municipiului Sebeș a calculat impozitele totale de 3.036.824 lei, pentru fiecare an. Pe 18 octombrie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a casat mai multe decizii de impunere emise de municipiul Sebeș și a scutit societatea austriacă de la plata sumei de 8.450.745,16 lei.

Compania austriacă a avut în 2021 principala companie a Sebeșului, Kronospan Trading SRL, o cifră de afaceri de 2,46 miliarde lei și un profit net de aproximativ 172 milioane lei. Peste 600 de angajați lucrează pe platforma industrială. Investiția totală se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Articolul precedentSemnal de avertizare de la BNR: Evoluția deficitului extern, deosebit de îngrijorătoare!
Articolul următorBeneficiile reglementării pieței cazinourilor