Când cumpărați un laptop nou sau doriți să îmbunătățiți performanța PC-ului pe care îl aveți deja, gândiți-vă mai întâi la configurația acestuia. Una dintre componentele care fac un computer bun este unitatea de stocare, adică HDD sau SSD. Care este diferența, ce caracteristici au și cum alegi între cele două?
Mai jos sunt informații despre SSD și HDD, diferențele dintre ele și ceea ce este recomandat pentru utilizări specifice:
Unitatea solidă sau SSD este un tip de unitate de stocare electronică care nu utilizează piese mobile. În acest caz, datele sunt stocate folosind cipuri de memorie flash non-volatile (NAND), care au performanțe semnificativ superioare în comparație cu metodele clasice de stocare magnetică, adică HDD sau Hard Disk Drive.
Spre deosebire de HDD, SSD-ul nu este format din piese mobile și mecanice, ci din microcipuri care stochează date în memorii nevolatile. În același timp, o diferență cheie între cele două este consumul de energie semnificativ mai mic al stocării SSD în comparație cu HDD. Există, de asemenea, diferențe de viteză și volum, SSD-ul fiind caracterizat de o utilizare silentioasă și semnificativ mai rapidă. HDD-ul are o latență mai mare.
Pe de altă parte, HDD excelează în recuperarea datelor. Față de SSD, unde procedura în caz de defecțiune este mult mai complicată, cu HDD, obținerea lor este mult mai ușoară și există aproape 100% șanse să nu le pierzi.
Și prețul este destul de diferit între SSD și HDD. Primul costă mai mult, dar serviciile sunt și mai mari. Cu toate acestea, dacă luați în considerare doar capacitatea de stocare, HDD-ul este o opțiune mai ieftină.
Deoarece un SSD nu are părți mobile, consumul de energie este redus în comparație cu HDD, ceea ce înseamnă o durată de viață mai lungă a bateriei.
Cea mai mare diferență dintre SSD și HDD enumerată mai sus este performanța de citire/scriere a celui dintâi. Aceasta înseamnă viteze de până la 6 ori mai mari pentru modelele SSD care utilizează interfața SATA sau viteze de până la 70 de ori mai mari în cazul NVMe PCIe 4.0.