Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Statele Unite și China, ambele țări plănuiesc să investească miliarde de dolari pentru a stimula producția internă. Dar, în același timp, administrația Biden își intensifică represiunea împotriva companiilor chineze, punând pe lista neagră YMTC, cel mai mare producător de cipuri de memorie din țara asiatică.
Decizia Casei Albe ar putea înrăutăți relațiile dintre cele două țări și ar putea escalada războiul comercial în cursa SUA-China, potrivit Tipranks.
Administrația Biden își intensifică represiunea împotriva companiilor chineze pentru a limita progresele tehnologice ale țării, în primul rând utilizarea cipurilor avansate în aplicații militare.
Statele Unite au adăugat cel mai mare producător de cipuri de memorie din China, Yangtze Memory Technologies Corp., pe lista entităților sancționate. (YMTC) și alte 30 de companii, ceea ce înseamnă că companiile din SUA vor trebui să obțină o licență de la Departamentul de Comerț înainte de a vinde orice bun sau serviciu către companiile din această listă.
YMTC a fost adăugată pe listă din cauza temerilor că ar putea viza tehnologia americană către gigantul tehnologic chinez Huawei Technologies Co. și Hikvision deja aflat pe lista neagră. YMTC a devenit rapid un rival cheie pentru producătorul american de cipuri de memorie Micron Technology (MU) și SK Hynix din Coreea de Sud.
Gigantul tehnologic american Apple a oprit planurile de a utiliza cipuri de memorie YMTC în produsele sale din cauza controalelor mai stricte la export, potrivit unui raport Nikkei Asia din octombrie.
În mod colectiv, lista neagră de export include 35 de companii chineze (inclusiv producătorul de cipuri de inteligență artificială (AI) Cambricon Technologies și gigantul IT CETC și o subsidiară a YMTC din Japonia.
În octombrie, Statele Unite au impus noi controale la export pentru a limita accesul Chinei la cipuri avansate. În general, orice deteriorare suplimentară a relațiilor dintre SUA și China ar putea avea un impact negativ asupra companiilor din cele două țări, mai ales într-un moment în care afacerile sunt deja sub presiunea unei recesiuni globale care se profilează.
Deficitul comercial dintre Statele Unite și China s-a redus semnificativ în ultimul raport din octombrie 2022, scăzând cu 22,6% la 28,9 miliarde de dolari, de la 37,3 miliarde de dolari în urmă cu o lună, potrivit CNN.