Suntem abia la începutul revoluției digitale, la un punct de cotitură pe drumul către noua era a conectivității. Virtualul, un univers în expansiune, își stabilește regulile și principiile de funcționare prin integrarea soluțiilor, aplicațiilor sau dispozitivelor inovatoare într-un sistem complex. În următorii ani, miliarde de dispozitive din întreaga lume vor fi conectate la internet, colectând și partajând date pentru a îmbunătăți performanța oamenilor, luarea deciziilor și, în cele din urmă, calitatea vieții lor.
Potrivit rapoartelor Statistica, se estimează că până în 2025 peste 75 de miliarde de puncte IoT vor fi conectate într-o vastă rețea globală. Mai multă putere de calcul va permite concepte tehnologice noi, versatile și scalabile pe care nici nu ni le-am putea imagina înainte. Printre alte elemente importante în acest proces, cum ar fi De exemplu, standardele de securitate sau de conformitate cu reglementările, stocarea datelor rămâne o preocupare principală pentru echipele IT interesate să optimizeze valoarea datelor și să proiecteze și să implementeze soluții de stocare a datelor.
„Ar trebui să ne gândim la infrastructuri complet diferite decât înainte. Tehnologiile se schimbă oricum cu viteză mare.” spun reprezentanții Kingston Technology, experți în configurarea unor medii în care diferite tipuri de mașini și dispozitive pot interacționa fără a compromite confidențialitatea, securitatea datelor și siguranța utilizatorilor.
„Acum zece ani aveam unități USB care abia ajungeau la 64 GB. Kingston are acum unități – precum USB 3.2 Gen 2×2 – stick-uri 1T. Progres uimitor în acest domeniu!” RELAȚIE Neil CattermullAnalist tehnologic și influență social media în sectoarele tehnologice emergente.
La nivel global, 95% dintre liderii IT citează problema datelor nestructurate ca una dintre prioritățile imediate ale strategiilor lor interne de îmbunătățire a afacerii. Nivelul exigent al standardelor impuse este și el într-un crescendo permanent, care la rândul său pune presiune asupra acestor sisteme. Cu noile reglementări, datele trebuie păstrate ani de zile, poate chiar decenii.
Stocarea datelor joacă un rol crucial în acest proces complex de transformare. Și în acest domeniu, ritmul schimbării s-a accelerat constant în ultimul deceniu, marcând apariția sau dezvoltarea unor tehnologii cheie precum memoria flash, SSD-urile sau stocarea în cloud. În timp ce acum zece ani stocarea datelor era asigurată în principal de hard disk-uri clasice, astăzi spațiul de stocare se bazează în principal pe cloud, cu soluții bazate pe Non-Volatile Memory Express (NVMe) care devin rapid standard.
Centrele de date au cunoscut, de asemenea, schimbări spectaculoase odată cu apariția opțiunilor de stocare în cloud public și a noilor tehnologii fiabile și robuste, disponibile la prețuri accesibile. Multitudinea de oferte deschide calea pentru un cloud hibrid care oferă flexibilitatea de a agrega, segrega și stoca date la sediu sau în afara site-ului, fără a-i compromite integritatea. Toate aceste tehnologii îmbunătățesc considerabil performanța tuturor dispozitivelor care au un Solid State Drive (SSD) în locul vechiului hard disk de stocare clasic.
Poate unul dintre cele mai relevante exerciții în funcționarea acestui ecosistem a fost dezvoltarea de vaccinuri împotriva Covid-19 în câteva luni. Este pentru prima dată când o colectare și o analiză masivă de date la nivel mondial a fost utilizată în timp record pentru a dezvolta un instrument de protecție colectivă care poate prezenta cu succes o imagine a modului în care medicina va evolua în viitorul digital. Pe lângă îmbunătățirea capacității noastre de a răspunde la evenimente catastrofale, trăim într-o eră a cererii digitale, iar tendințele actuale precum dependența de Netflix sunt o dovadă a acestui lucru. Rețelele sociale, serviciile de streaming sau stocarea în cloud funcționează cu cantități uriașe de date în fiecare secundă. Mașinile transmit date în timp real despre operațiunile lor, echipamentele industriale comunică constant în lanțul de producție, toate contribuind la explozia consumului de date. Viteza cu care putem furniza cantități masive de date astăzi permite dezvoltarea unor tehnologii precum streaming video 4K, realitate virtuală (VR) și realitate augmentată.
Datele sunt înghițite într-un val de nebunie fără precedent, iar satisfacerea acestui apetit necesită o infrastructură adecvată: centre de date cu capacitate de stocare optimizată, capacități de stocare extinse, servere mai rapide, utilizarea pe scară largă a criptării hardware și eficiențe de compresie mai bune. Toate aceste premise se combină pentru a deveni un catalizator puternic pentru spațiul soluțiilor de depozitare. Modelul cloud adaptează stocarea la nevoile utilizatorilor și oferă standardele de mobilitate și flexibilitate necesare pentru noile modele de lucru hibride. Infrastructura open-source oferă organizațiilor acces la soluții mai complexe, cum ar fi opțiunile multi-cloud sau hibrid-cloud, care pot funcționa perfect împreună. Și în acest domeniu, inteligența artificială s-a dovedit a fi un instrument deosebit de eficient. Organizațiile pot controla datele stocate pe mai multe platforme, reducând timpul de procesare a datelor pentru o mai mare eficiență, reducând în același timp costurile și riscurile prin minimizarea intervenției umane.