Agenția spațială americană a reușit să devieze un asteroid din calea sa proiectând o navă spațială la suprafața sa la sfârșitul lunii septembrie, în timpul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să învețe cum să se protejeze de o posibilă amenințare viitoare, anunță NASA.

Nava spațială Dart s-a prăbușit în mod intenționat în ținta sa, asteroidul Dimorphos, care este un satelit al unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a putut să-l miște, reducându-și orbita cu 32 de minute, a declarat șeful agenției spațiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta este „un punct de cotitură pentru apărarea planetară și un punct de cotitură pentru umanitate”, a spus el.

Ar fi fost deja „considerat un succes imens dacă (nava) ar fi redus orbita doar cu aproximativ 10 minute. Dar de fapt a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat el. Cu această misiune, „NASA a arătat că suntem serioși ca apărători ai planetei”, a spus el. Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are un diametru de aproximativ 160 de metri și nu prezintă niciun pericol pentru Pământ.

În timp ce obiectivul rămâne relativ modest în comparație cu scenariile catastrofale ale filmelor științifico-fantastice precum „Armagedon”, această misiune fără precedent de „apărare planetară”, numită Dart, este prima care testează o astfel de tehnică. Acesta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid amenință să lovească Pământul într-o zi.

Articolul precedentPentru că s-ar putea să fim forțați să acceptăm prețuri mari la gaze. „Copiii cu energie inteligentă pot fi încă plătiți”
Articolul următorTikTok ne urmărește chiar dacă nu suntem utilizatori. Sute de site-uri fac schimb de date cu rețeaua chineză