Uleiul de cocos are numeroase întrebuinţări, fiind eficient pentru întărirea sistemului imunitar, în special datorită prezenţei în compoziţie a acidului lauric, pe care organismul îl procesează şi îl transformă în monolaurină. Monolaurina este eficientă pentru a combate virusurile şi bacteriile, fiind folosită mai ales în medicină şi pentru a igieniza şi conserva alimentele în mod natural. Uleiul de cocos este un antibacterian natural, datorită prezenţei în compoziţia sa a monolaurinei.

Uleiul de cocos este singurul ulei vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, 90%, foarte benefici pentru sănătate, datorită conţinutului ridicat de acid lauric, caprilic şi capric, care sunt absorbiţi rapid de organism şi transformaţi în energie. Aceste grăsimi bune au efecte terapeutice asupra organismului, protejând în acelaşi timp şi împotriva afecţiunilor cardiovasculare. De altfel, uleiul de cocos are în compoziţie cu 10% mai puţine calorii faţă de alte grasimi vegetale. Uleiul de cocos conţine antioxidanti naturali, vitaminele A, C, D, calciu si fier, care reglează digestia şi metabolismul.

În ultimii ani, uleiul de cocos a devenit unul dintre cele mai populare alimente, iar asta datorită beneficiilor pe care le are, nu doar asupra sănătăţii, ci şi a pielii şi părului, el putând fi folosit ca ingredient principal în reţetele culinare. Există peste 1,500 de studii care dovedesc că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase alimente, ba chiar poate fi clasat ca un super aliment.

Tipuri de ulei de cocos

Ulei de cocos nerafiat. Acest tip de ulei de cocos oferă cele mai multe beneficii. Este extras din nucă de cocos proaspătă folosindu-se un proces de fermentare care protejează beneficiile şi proprietăţile acestuia. S-a descoperit că are cel mai mare nivel de antioxidanţi şi, deşi în acest proces se foloseşte căldura, studiile au demonstrat că nu afectează calitatea uleiului şi nici nu reduce nivelul de nutrienţi.

Uleiul de cocos extra virgin. Acest tip de  ulei de cocos este produs în urma presării la rece şi nu este produsă aceeaşi cantitate de antioxidanţi.

Ulei de cocos fracţionat. Uleiul fracţionat este uleiul în stare lichidă, iar acest tip nu conţine beneficiile uleiului nerafinat, dar este bogat în grăsimi ideale pentru accelerarea creierului.

Ulei de cocos: beneficii pentru sănătate

Ajută digestia. Concentraţia uleiului de cocos de grăsimi benefice ajută la digestie. Proprietăţile sale microbiane luptă împotriva infecţiilor şi iritaţiilor cauzate de candida;

Sursă bogată de grăsimi sănătoase. Peste 50% din grăsimea pe care uleiul de cocos o conţine este acid lauric. Mai mult, uleiul de cocos este cea mai bogată sursă de acid lauric, după laptele matern;

Bun pentru hormoni. Consumul de grăsimi nepotrivite poate afecta hormonii. Uleiul de cocos conţine grăsimi specifice care ajută producţia naturală de hormoni;

Bun pentru imunitate. Acidul lactic, acidul octanoic şi acidul decanoic au proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale, benefice pentru sistemul imunitar

Uleiul de cocos: riscuri şi efecte negative

Atât aplicat pe piele, cât şi consumat ca aliment, nu reprezintă un risc, dar cu toate astea, uleiul de cocos conţine un tip de grăsime care poate creşte nivelul colesterolului dacă este consumat în exces. Pe esteto.ro găseşti produse naturiste online la preţuri accesibile. Intră şi aruncă o privire!

Articolul precedentIdei de cadouri deosebite pentru copii
Articolul următorCe să alegi? Adaptor HDMI SCART sau Adaptor SCART HDMI