Acordul de energie verde semnat sâmbătă la București între România, Georgia, Ungaria și Azerbaidjan prevede construirea unui cablu submarin pentru transportul energiei electrice de aproape 1.200 de kilometri, finalizat în șase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate.

Acordul privind energia verde, semnat sâmbătă la București de prim-miniștrii României, Georgiei, Ungariei și, de asemenea, de președintele Azerbaidjanului, prevede construirea unui cablu subteran pentru transportul energiei.

Potrivit autorităților române, în prezent este în derulare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin pentru transportul energiei electrice prin Marea Neagră, a cărui dată de finalizare este septembrie 2023.

În configurația inițială, cablul va fi finalizat în șase ani, va ajunge în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km sub apă și 95 km pe uscat.

„Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional cu energie electrică, va crește oportunitățile de export pentru țările producătoare de energie electrică și va spori securitatea energetică în Europa și regiunea Caucazului de Sud”, au spus autoritățile.

Potrivit acestora, acordul include și indicații concrete de cooperare, cum ar fi:

Articolul precedentScade vârsta minimă necesară pentru obținerea permiselor de conducere în categoriile C și D: diferență cu trei ani mai puțin
Articolul următorToaleta curată cu rumeguș în loc de apă, inventată de un român: „Nicăieri în lume nu există”