Un tânăr din Oradea a creat, cu ajutorul unui grant european de 25.000 de euro, o toaletă ecologică inovatoare care folosește rumeguș în loc de apă, spune Bihoreanul. Potrivit sursei citate, tânărul caută acum clienți din întreaga lume pentru a produce în masă toaleta.
Teodor Gomboș din Oradea a explicat principiul după care funcționează toaleta: în loc să folosească apă, toaleta din lemn și metal are un rezervor cu rumeguș, de unde în mod automat „cad” în vasul WC aproximativ 250 de grame din acest material. Aici un operator motorizat împrăștie rumegușul ca pe o pătură, iar după ce a folosit toaleta, detectată de senzori speciali, rumegușul și excrementele coboară într-un alt rezervor, căptușit cu o pungă specială pentru curățare.
Acest al doilea rezervor poate fi scos și sacul de deșeuri este pur și simplu ridicat, sigilat și înlocuit cu unul curat. Deșeurile amestecate cu rumeguș pot fi folosite pentru a produce compost, adică îngrășământ pentru sol. „În Bihor, acestea pot fi livrate și la Centrala Săcueni, care folosește biomasă pentru producerea de energie electrică”, spune Teo pentru Bihoreanul.
Cel mai mare avantaj al acestei toalete este că nu necesită golire dificilă și nici nu are un miros de respingător, așa cum se întâmplă adesea cu toaletele ecologice. „Rumegul neutralizează 80-90% din mirosuri”, spune Teodor. Pentru o eficienta si mai mare, recomanda folosirea unor bucati mici de lemn, asemanatoare cu scoarta decorativa de copac, cu miros de mentol, in rezervorul de gunoi de grajd.
Împreună cu partenerii săi, tânărul a realizat până acum două prototipuri ale produsului, pe care le prezintă potențialilor clienți. Deoarece golirea toaletei este ușoară, Arida Cultus se potrivește bine în zonele publice. „În Oradea și în toată provincie lipsesc toaletele publice. De ce să nu avem toalete în stațiile de autobuz din provincie, în parcurile orașului, ca să nu mai vorbim de zonele turistice montane?”, spune Teodor.
A fost teribil de amuzat când, la finalul unei ședințe foto pentru produsul său, la Cetate, mai mulți trecători s-au gândit că Arida Cultus este de fapt o toaletă publică și au vrut să o folosească. „Au fost eco-plastic la câțiva metri, dar nimeni nu a mers la ele”, spune Oradean.