Românii se tem de iarna 2022-2023. Gazele și electricitatea sunt principalele probleme care îngrijorează oamenii, pe lângă creșterea prețurilor produselor și serviciilor. În acest context, nici producătorii și furnizorii de energie nu dau nicio speranță de stabilitate pe piață.

Oficial avem peste 97% din rezervele de gaze, producția de cărbune a crescut, nu sunt probleme în ceea ce privește fluxurile de import.

În energie electrică, deși suntem producători, furnizorii încă nu știu ce facturi vor plăti consumatorii anul viitor. Și ANRE afirmă că unii furnizori nu au achiziționat suficientă energie și întrerup curentul pentru că nu pot garanta consumul.

Ce înseamnă concret iarna 2022-2023 pentru noi din punct de vedere energetic?

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu acordat Ziare.com la ce ne putem aștepta în această iarnă în materie de energie și gaze.

„În ceea ce privește situația pentru iarnă, așa cum arată datele în acest moment, iar cele mai importante în această analiză sunt cele meteorologice, până în aprilie prognozele arată niște temperaturi tipice unei ierni blânde. Odată cu scăderea masivă a consumului de gaze mai ales în zona industrială, care personal cred că va continua și se va intensifica la sfârșitul anului 2022 și probabil în primul trimestru al lui 2023 să nu existe episoade care să ne pună în dificultate.

România importă în prezent o cantitate mare de gaze naturale și nu există niciun indiciu că nu va continua acest import în perioada următoare, în principal pentru că prețul este ridicat. Prin urmare, din această ipoteză, nu prevăd o problemă de alimentare cu gaz în această iarnă.

Cu toate acestea, orice modificare a ipotezelor pe care le-am menționat poate duce la o situație în care cererea este mai mare decât oferta. Dacă acum nu avem temperaturile scontate și va fi de cinci-zece ori mai frig, este clar că se schimbă nivelul consumului care ar putea fi mai mare decât aprovizionarea în acele zile și este posibil ca în acele perioade unele sincope.

Cu toate acestea, nu văd aceste sincope care alterează funcționarea alimentării cu gaz a populației.

Și dacă apar astfel de probleme, nu cred că putem vorbi de oameni care îngheață în casele lor”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Articolul precedentCei mai mari producători de automobile din lume se concentrează pe vehiculele electrice. Suma uriașă pe care o vor investi
Articolul următorTot ce trebuie să știți despre Huawei AppGallery și HUAWEI nova 10 Pro