Potrivit unei analize Reuters a datelor publice și a previziunilor publicate de aceste companii, cei mai mari producători auto din lume plănuiesc să cheltuiască aproape 1,2 trilioane de dolari până în 2030 pentru a dezvolta și fabrica milioane de vehicule electrice, împreună cu bateriile și materiile prime necesare pentru a susține această producție. .
Cifra de investiții în EV, care nu a fost publicată mai devreme, depășește estimările anterioare de investiții ale Reuters și este mai mult de dublu față de cel mai recent calcul lansat cu doar un an în urmă.
Pentru a pune numărul în context, Alphabet, compania-mamă a Google și Waymo, are o capitalizare de piață de 1,3 trilioane de dolari.
Potrivit analizei, producătorii de automobile intenționează să construiască 54 de milioane de vehicule electrice cu baterii în 2030, reprezentând mai mult de 50% din producția totală de vehicule.
Pentru a susține acest nivel fără precedent de vehicule electrice, producătorii de automobile și partenerii lor de producție de baterii plănuiesc să instaleze 5,8 terawatt-oră de capacitate de producție a bateriilor până în 2030, potrivit Benchmark Mineral Intelligence și datele producătorului.
În frunte este Tesla, unde CEO-ul Elon Musk a conturat un plan îndrăzneț de a construi 20 de milioane de vehicule electrice până în 2030, necesitând aproximativ 3 terawați-oră.
La sfârșitul lunii octombrie, Musk a spus că Tesla lucra deja la o platformă de vehicule mai mică, proiectată să coste jumătate mai mult decât mașinile Model 3 și Model Y.
Deși Tesla nu și-a dezvăluit pe deplin planurile de cheltuieli, acea creștere exponențială – o creștere de 13 ori față de cele 1,5 milioane de vehicule estimate pe care speră să le vândă în acest an – va costa sute de miliarde de dolari, potrivit unei analize Reuters. Situațiile financiare ale Tesla și previziunile privind cererea globală de vehicule electrice și producția de minerale și baterii pentru baterii.
Volkswagen, deși rămâne în urmă Tesla, are planuri ambițioase până la sfârșitul deceniului, vizând investiții de peste 100 de miliarde de dolari pentru a-și construi portofoliul global de vehicule electrice, adăugarea de noi „fabrici gigantice” de baterii în Europa și America de Nord și pentru a asigura furnizarea sa de materii prime cheie.
Toyota Motor investește 70 de miliarde de dolari pentru a electrifica vehicule și a produce mai multe baterii și intenționează să vândă cel puțin 3,5 milioane de modele electrice cu baterii în 2030.