Expertul în energie Dumitru Chisăliță a avertizat, marți, 20 decembrie, că nu toate familiile monoparentale și cele cu 3 copii vor beneficia de prețuri limitate la energie.
„Am atras atenția încă din octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea pentru protecția consumatorilor de energie, devenită Legea pentru reducerea consumului și acum Legea pentru creșterea natalității, că această nouă lege pe acoperiș, prin stabilirea acesteia prevederi populiste, este de fapt inaplicabilă.
Noua lege privind plafonul prețului energiei prevede că numai clienții casnici îl pot folosi (adică în situația în care contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele lor) și nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferentă căreia îi este pe numele contract de furnizare a energiei electrice) preț limitat, dacă sunt familii monoparentale sau au 3 copii în întreținere.
În cazul în care contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele unui alt membru al familiei decât cel care a declarat copii în întreținere, dacă acesta din urmă locuiește într-o locuință închiriată, dacă contractul de furnizare a energiei electrice, în cazul familiilor cu mai mult de 3 copii în întreținere. sau pe numele fostului sot/sotie, daca traiesc din renita etc., in cazul familiilor monoparentale cu copil in intretinere, nu vor beneficia de aceasta limita maxima.”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Specialistul a mai precizat că această problemă poate fi rezolvată prin stipularea unui nou contract de furnizare a energiei electrice pe numele membrului de familie care întreține și cel puțin 3 copii, respectiv pe numele membrului de familie monoparental care întreține cel puțin un copil, si numai ulterior cererea si declaratia pe propria raspundere de catre client pot fi prezentate furnizorului.
„Totuși, această soluție limitează dreptul acestor familii de a beneficia de un preț limitat începând cu 1 ianuarie 2023”, a mai subliniat Chisăliță.
„Chiar și pentru aceste două cazuri legea prevede: „copiii trebuie să urmeze o formă de educație” și să aibă cel mult 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un plafon maxim.
Forma de invatamant conform regulamentului: gradinita, gradinita, scoala primara, liceu/universitat, postliceal, universitate, masterat, scoala doctorala.