O persoană care câștigă salariul minim pe economie ar trebui să economisească 10 la sută din salariul său de la 26 la 51 de ani pentru a-și putea cumpăra o mașină nouă, în cadrul programului Rabla, a declarat marți cercetătoarea Natalia Ciobanu, prezentând un raport privind programele Rabla și Rabla Plus.
Raportul, comandat de 2Celsius și realizat de cercetătorii Natalia Ciobanu și Adela Fofiu, analizează programele Rabla și Rabla Plus din perspectiva impactului social și a modului în care sunt abordate sărăcia și alte probleme sociale legate de mobilitate și acces.
„Dacă plecăm de la ideea de a pune deoparte 10% din salarii pentru a cumpăra o mașină, o persoană care câștigă salariul minim pe economie ar avea nevoie de 26 până la 51 de ani de economie pentru a acumula suma necesară pentru a cumpăra o „auto”. cu programul Rabla”, a amintit Natalia Ciobanu, precizând că aceste calcule au fost făcute pentru anul 2021, cu salariul minim și prețul mașinilor din 2021.
În același timp, o persoană cu salariul mediu pe economie ar trebui să economisească între 10 și 20 de ani pentru a cumpăra o mașină în cadrul programului Rabla. Acesta arată că, în ceea ce privește salariul mediu, există variații la nivel de județ.
„Salariu mediu în Cluj Napoca este diferit de salariul mediu în Teleorman. Urmând ideea unui salariu mediu pe țară, eu, ca persoană cu salariu mediu, ar trebui să economisesc 10% din salariu timp de 10 până la 20 de ani pentru a cumpăra un mașină nouă și mai ieftină cu programul Rabla Când ne uităm la acest număr de ani pentru oameni cu salariul mediu, în special salariul minim pe economie, ne dăm seama cât de greu ar fi pentru cineva să poată pune bani deoparte pentru a cumpăra o mașină nouă , chiar si cu programul Rabla, daca nu tineti cont ca salariul mediu pe economie in judete precum Teleorman, Iasi, Vaslui este mai mic decat cosul minim de consum, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca cineva sa-si permita sa puna 10 % din salariu fără să taie în altă parte, din nevoile de bază”, a spus Natalia Ciobanu.
Reprezentanții 2Celsius au spus că peste 1,5 milioane de cetățeni români lucrează la salariul minim. „La nivel european, România are de două ori mai mulți angajați care lucrează cu salariul minim pe economie decât media europeană”, au subliniat reprezentanții 2Celsius.
La rândul său, Silviu Ionescu, reprezentant Ford, consideră că această perspectivă „este greșită” în condițiile în care 80-90% din achizițiile de mașini se bazează pe o soluție de finanțare, un credit sau diverse instrumente de credit.
În replică, Natalia Ciobanu a amintit că „situația nu este foarte diferită”, având în vedere faptul că un angajat fie se angajează să economisească 10% din salariu, fie se obligă să plătească băncii o dobândă lunară, care este mai mare de 10% din salariu. „În esență, încă ajungem acolo”, a subliniat el.