România va avea o creștere economică anuală de 1,8% în 2023, după performanța remarcabilă de 5,8% pe care o va înregistra în 2022.

În ciuda reducerii la o treime a progresului economic anul viitor, țara noastră va avea una dintre cele mai bune evoluții economice în 2023, în cadrul grupului comunitar.

Prognozele economice de toamnă ale Comisiei Europene, publicate vineri, anunță practic stagnarea economică a Uniunii Europene pentru anul viitor.

Germania intră în recesiune

Din punct de vedere al evoluției economice, România va fi depășită doar de Irlanda, cu 3,2% și Malta cu 2,8%, majoritatea celorlalte țări membre UE urmând să înregistreze în 2023 avansuri subunitare în PIB în jurul procentului de 1%.

Germania, motorul economic al Uniunii Europene, va intra în recesiune, estimează Comisia Europeană, care se așteaptă la o evoluție negativă de minus 0,6% în 2023 pentru economia UE mai puternică.

Pe roșu este și Suedia anul viitor, cu minus 0,6%, respectiv Letonia, cu minus 0,3%.

Celelalte economii europene puternice vor avea tendințe neconvingătoare, condiționate de inflație, criza energetică și întreruperile lanțurilor de aprovizionare: Spania: plus 1%, Franța: plus 0,4%, Italia: plus 0,3%.

În zona euro, ca și în întreg blocul UE, progresul economic va fi nesemnificativ în 2023, cu 0,3%, ceea ce, combinat cu inflația care se va menține la valori ridicate, va duce economia europeană într-o situație economică asemănătoare stagflației.

Pentru 2022, Comisia Europeană se așteaptă la un progres economic de 3,3% în UE și de 3,2% în zona euro.

Articolul precedentTesla ar putea exporta mașini fabricate din China în Statele Unite. Elon Musk a scris „False” pe contul său de Twitter
Articolul următorCare a fost valoarea medie a unei comenzi plasate la eMAG de Vinerea Neagră 2022. Au fost raportate vânzări fără precedent în timpul unei presupuse crize financiare