Producătorul american de mașini electrice Tesla analizează posibilitatea de a exporta mașini produse într-o fabrică din Shanghai (China) în Statele Unite, pe fondul lărgirii avantajului de preț oferit de fabrica chineză dar și al încetinirii cererii pentru Tesla. mașini din China, au declarat două surse pentru Reuters apropiate acestui dosar.

Potrivit unor surse, Tesla a investigat dacă componentele fabricate de furnizorii săi chinezi respectă reglementările nord-americane și, de asemenea, dacă ar putea vinde mașini model Y și Model 3 produse în China în America de Nord.

Tesla a refuzat să comenteze această informație, dar Elon Musk a scris „False” pe contul său de Twitter, fără a oferi alte detalii.

Fabrica Tesla de lângă Shanghai are capacitatea de a produce 1,1 milioane de vehicule electrice anual, ceea ce o face cea mai productivă unitate de producție a Tesla. Această fabrică produce sedanuri Model 3 și crossover Model Y care sunt vândute în China și pentru export pe piețe precum Europa, Australia și Asia de Sud-Est.

Până de curând, Tesla putea să vândă sau să exporte orice vehicul produs la uzina din Shanghai, dar stocul nevândut a atins cel mai înalt nivel în octombrie, potrivit datelor firmei de brokeraj CMBI. În plus, factori precum deprecierea yuanului chinez în raport cu dolarul american, scăderea prețurilor mărfurilor în China și creșterea prețurilor mașinilor noi în SUA se combină pentru a face exporturile chineze competitive către SUA, spun sursele citate de Reuters.

Tesla vinde în prezent un vehicul Model Y pentru echivalentul a 49.344 USD în China, comparativ cu 65.990 USD în Statele Unite. Dar mașinile fabricate în China trebuie să plătească un tarif de 27,5% în Statele Unite, în timp ce camioanele ușoare se confruntă cu un tarif de 25%.

Până acum, strategia Tesla a fost să construiască mașinile pe care le vinde în America de Nord la fabricile din Fremont, California și Austin, Texas. Fabrica din California produce sedanele Model S și Model 3, precum și crossoverele Model X și Model Y. Fabrica din Texas produce crossoverele Model Y și viitoarele pick-up Cybertruck. În paralel, Tesla crește producția la o fabrică inaugurată anul acesta lângă Berlin. Producția acestei fabrici va reduce nevoia de exporturi de automobile din China.

Tesla nu ar fi primul producător american care va furniza vehicule fabricate chinezesc pe piața americană. General Motors a importat SUV-uri Buick Envision, dar nu a reușit să obțină o scutire de la tarifele suplimentare de 25% impuse de administrația Trump.

Articolul precedentUltimele 48 de ore, cantități limitate! Obțineți Office 2021 pe viață pentru doar 13,22 EUR și Windows 10 original de la 6,11 EUR în oferta mare de Vinerea Neagră!
Articolul următorComisia Europeană anunță oficial colapsul economic al zonei euro în 2023. Ce se va întâmpla în România