Angajații companiei chineze ByteDance au accesat ilegal date de pe platforma TikTok și au urmărit jurnalişti cu scopul de a identifica sursele pe baza originii unor dezvăluiri din presă, a recunoscut vineri compania, relatează AFP.

Compania-mamă a TikTok, ByteDance, a declarat pentru AFP că mai mulți angajați au accesat datele a doi jurnaliști care au scris despre companie.

Ei sperau să identifice legături între angajați și un jurnalist de la Financial Times (FT) și unul de la BuzzFeed, potrivit unui e-mail de la Erich Andersen, consilierul general al ByteDance, pe care AFP spune că l-a văzut.

Cei doi jurnalişti au scris despre scandaluri legate de această companie pe baza unor informaţii obţinute confidenţial.

Angajații identificați de ByteDance care sunt în contact cu acești jurnaliști nu mai lucrează pentru companie, a anunțat Erich Andersen, fără a oferi detalii despre numărul total de angajați în acest caz.

ByteDance, într-o declarație pentru AFP, condamnă această „inițiativă nefericită care a încălcat grav codul de conduită al companiei”.

Adresele IP ale jurnaliștilor au fost obținute pentru a stabili dacă se aflau în aceeași locație cu colegii de la ByteDance suspectați de scurgeri de informații confidențiale, arată un raport intern al lui Erich Andersen.

Aceste informații afectează imaginea pe care TikTok lucrează pentru a o îmbunătăți cu clienții și guvernele – imaginea unei platforme care se preocupă de protejarea confidențialității utilizatorilor săi și respectă securitatea națională.

Criticii TikTok se tem că aceste date pot fi accesate de compania-mamă, grupul chinez ByteDance, care se află teoretic sub controlul Partidului Comunist Chinez (PCC, singur).

Articolul precedentCum explicați criza economică când magazinele sunt pline de clienți și străzile sunt pline de mașini. „Este ultima noapte a balului”
Articolul următorGuvernul italian ar împrumuta Enel 12 miliarde de euro. Pentru că firma are nevoie de o rezervă mare