Românii au avut multe provocări în ultimul an. Războiul din Ucraina, inflația, criza energetică, triplarea prețurilor la produsele de bază, toate au fost o lovitură pentru speranța românilor de a duce o viață ca cea de dinaintea pandemiei.

Experții spun că suntem deja într-o criză economică și nu vorbim doar despre România, ci despre întreaga lume. Băncile centrale din Europa și SUA încearcă să țină sub control inflația, dar oamenii devin din ce în ce mai rău.

Cu toate acestea, sărbătorile de iarnă care se apropie prezintă aceeași imagine pe care o cunoșteam înainte de pandemie. Centrele comerciale și supermarketurile sunt pline de clienți, străzile sunt pline de mașini, site-urile de comerț electronic abia rezistă, iar livrările au întârzieri mari.

Apoi vine întrebarea legitimă: cum este o criză dacă românii au bani de aruncat în stânga și în dreapta în primele magazine? Pentru că cei care acum stau la cozi uriașe și rămân blocați în parcările mall-urilor nu au venit să-și facă provizii tot anul viitor. Aglomerația în sine va fi înainte de Anul Nou și în prima săptămână după Anul Nou.

O posibilă explicație ar fi că în aceste zile sunt români care primesc prime de Crăciun, al 13-lea salariu, prime etc. Iar numărul mare de mașini de pe șosea s-ar datora scăderii prețului benzinei.

Expertul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce avem acest „fenomen” în pragul recesiunii.

„Sezonul cumpărăturilor de Crăciun este probabil ultimul în care românii vor putea cumpăra ceea ce le trebuie pentru masa festivă.

Este un Crăciun destul de auster, dincolo de aglomerația de pe stradă. Pentru că dacă ne uităm prin magazine vedem că cumpărăm cantități mici, le cumpărăm la greutate. Oamenii sunt foarte atenți cu banii lor și evită să facă cumpărăturile pe care le făceau acum doi sau trei ani.

Articolul precedentSumă record plătită de Facebook pentru a soluționa procesul Cambridge Analytica
Articolul următorCompania-mamă a TikTok recunoaște că urmărește jurnaliştii pentru a le identifica sursele