Două proiecte publice în valoare de peste 3 milioane de euro vor permite dezvoltarea unei zone turistice cu un potențial turistic ridicat. Mai este numită și „Elveția României”.

Zona turistică a Luncile Prigoanei este denumirea generică cu care este cunoscută poiiana mare situată în Munții Sebeș, la nord de Vârful lui Pătru, într-o zonă muntoasă, bogată în păduri și pășuni alpine. Are un potențial uriaș de dezvoltare a turismului, mai ales în ceea ce privește turismul legat de sporturile de iarnă. In apropiere se afla unul dintre cele mai spectaculoase zone de schi din Romania, des vizitat iarna de presedintele Klaus Iohannis.

Cele două investiții se referă la introducerea rețelei de apă potabilă și a sistemului de canalizare în zona Luncile Prigoanei din Munții Șureanu. Poiana spectaculoasă aparține municipiului Șugag, din județul Alba. Două licitații au fost lansate recent de către primăria Șugag.

Momentan Luncile Prigoanei nu dispune de sistem centralizat de alimentare cu apa a populatiei si nici de canalizare. Reședințele și clădirile turistice sunt alimentate cu apă din surse improvizate individuale, iar apa sanitară este evacuată în bazine de drenaj sau fose septice.

Primul contract se referă atât la realizarea documentației tehnice, cât și la verificarea tehnică a proiectului, respectiv la acordarea de asistență tehnică de către proiectant și la executarea lucrărilor de alimentare cu apă potabilă.

Conform caietului de sarcini, se propune realizarea rețelei de distribuție a apei, pe o lungime totală de 8.190 de metri și realizarea unui număr total de 280 de ramuri, pe o lungime totală de 2.240 de metri pentru tot atâtea loturi care necesită servicii de utilități publice. Potrivit informațiilor culese din documentele de urbanism existente, zona are o populație stabilă de aproximativ 500 de locuitori și un număr estimat de turiști la aproximativ 800 de persoane. Valoarea totală estimată pentru această achiziție este de 6 milioane de lei, fără TVA.

Al doilea proiect are o valoare de 10,5 milioane de lei și se referă la sistemul de canalizare și construcția unei stații de epurare. Potrivit inițiatorilor proiectului, evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu contribuie la creșterea conținutului de poluanți al apelor subterane peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu precum și în utilizarea apei.

„Neluarea măsurilor urgente pentru crearea unui sistem de canalizare conform standardelor în zona turistică va duce cu siguranță la o creștere semnificativă a riscului de îmbolnăvire în rândul populației. Un alt neajuns grav generat de lipsa unui sistem centralizat de canalizare este turismul lent. dezvoltarea zonei datorită atractivității reduse pentru investitori”, se arată în caietul de sarcini.

Lungimea totală a sistemului de canalizare gravitațională va fi de 6.754 metri. Pe toată lungimea rețelei de canalizare au fost proiectate 178 de locuințe pentru vizitatori, în aliniamentul colectoarelor, la capete și la intersecțiile dintre colectori. Pentru corectarea calitatii apei uzate provenite din zona proiectului inainte de a fi deversata in varza de evacuare, paraul Prigoana, se propune construirea unei noi statii de epurare, situata la nord de zona, pe malul stang al vaii Prigoana. . . Stația de epurare trebuie să fie proiectată pentru un număr maxim de 1.300 de locuitori.

Articolul precedentO nouă mașină electrică va fi lansată în Europa anul viitor. La ce preț este deja vândut în China
Articolul următorDe ce aveți nevoie de o undă sinusoidală pură într-un UPS al unei centrale electrice