Schimbările climatice, creșterea populației și urbanizarea provoacă din ce în ce mai multe evenimente meteorologice extreme – și acest lucru duce inevitabil la pierderea mai multor vieți. Între 1980 și 2019, pagubele cauzate de dezastrele naturale au costat statele membre ale UE mai mult de 410 de miliarde de euro, fără a lua în calcul pierderile legate de moștenirea culturală sau ecosisteme. Și fără a număra vieți omenești.

Echipele de urgență fac tot ce este uman posibil, dar trebuie să identifice supraviețuitorii cu o precizie îmbunătățită, să identifice mai rapid locația dezastrelor naturale și, prin urmare, să reducă pierderile umane și materiale.

Compania românească IT Software Imagination & Vision (SIMAVI) are, de asemenea, specialiștii, tehnologiile și know-how-ul pentru a participa cu succes la unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare și dezvoltare care se adresează acestei nevoi urgente: Căutare și salvare (Căutare și salvare).

Pe lângă cutremure, care de obicei provoacă prăbușirea clădirilor, există și alte cauze care pot provoca pagube catastrofale victimelor prinse sau ucise sub dărâmături: explozii accidentale sau un atac terorist asupra zonelor publice sau a infrastructurii critice.

În plus, dezastrele naturale, cum ar fi cutremure, pot declanșa dezastre tehnice, cum ar fi eliberarea de substanțe chimice industriale sau incendiile. Este cunoscut ca „efectul domino” și poate prezenta riscuri enorme pentru țări și comunități. Prin urmare, cea mai mare provocare este de a introduce în ecuație primii respondenți și organizațiile relevante de protecție civilă.

Primii intervenții și echipele de salvare au nevoie de instrumente specializate, 24/7, ușor accesibile, care să îndeplinească cerințe stricte pentru acuratețea detectării, localizare rapidă și alarme false reduse.

Proiectul european de cercetare, dezvoltare și inovare pentru căutare și salvare a început în iulie 2020 și se va desfășura pe o perioadă de 3 ani. Acesta va proiecta, implementa și testa o platformă modulară cu arhitectură deschisă, extrem de interoperabilă, pentru primii care răspund printr-o serie de scenarii pilot la scară largă, valorificând expertiza și infrastructura tehnologică din proiectele FP7 CONcORDE și IMPRESS.

Lucrând îndeaproape cu partenerii consorțiului, echipa experimentată de specialiști români a SIMAVI a conceput modelul de guvernare S&R pentru a funcționa mai eficient. Structura sa arhitecturală va integra cu ușurință soluțiile de cercetare și dezvoltare și COTS de ultimă generație, care vor fi apoi migrate în viitoarele sisteme de management al dezastrelor.

Modelul creat de proiectul Search & Rescue va sprijini, de asemenea, o viziune unificată a rolului UE și va oferi un cadru comun pentru evaluarea nevoilor și integrarea politicilor.

Cadrul va permite o abordare care utilizează o gamă mai largă de funcții de asistență decizională și sisteme de supraveghere și, de asemenea, va oferi primilor răspunsuri o viziune eficientă și unificată a schimbărilor dinamice care au loc pe parcursul unui eveniment, precum și abilitățile și resursele. desfășurată în prezent pe teren.

Articolul precedentTransformarea radicală a celebrului hotel Rex din Mamaia. Planurile unor investitori israelieni care l-au „suflat” pe Gigi Becali
Articolul următorPrima mașină cu motor hibrid de la Dacia, care are un consum cu 40% mai mic. Când FOTO poate fi sortată