Profesorul Gert Lovink de la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam consideră că, mai devreme sau mai târziu, internetul va deveni nepotrivit ca platformă pentru schimbul de idei. Acesta va fi motivul pentru care oamenii nu vor folosi rețeaua atât de des și atât de mult timp, scrie techxplore.com.
Lovink crede că web-ul este plin de erori, mai ales când vine vorba de împărtășirea ideilor.
Un alt motiv este și faptul că produsele care ne oferă acces la conținut sau comunicare nu sunt descentralizate, ci concentrate în mâinile companiilor BigTech, cărora la rândul lor nu le pasă de drepturile oamenilor.
Profesorul a petrecut mulți ani cercetând Wikipedia, motoarele de căutare, rețelele sociale și criptomonedele, precum și modelele de profit online și a ajuns la concluzia că internetul este „stricat”, dar poate și ar trebui să fie „remediat”.
Cu toate acestea, în ultimele luni, Lovink a început să se răzgândească. Acum, spune el, „s-ar putea să vină un moment în care devine imposibil să „remediezi” rețeaua, iar atunci efectele negative nu mai pot fi controlate. Internetul își pierde din popularitate și probabil că BigTech o știe deja.
Mark Zuckerberg a lansat Meta ca și cum totul ar fi în regulă și am putea să o luăm de la capăt, dar se pare că rețeaua este deja „ruptă”.
Gerd Lovink spune că utilizatorii sunt dependenți de rețelele sociale și de aplicații. Tinerii suferă din ce în ce mai mult de tulburări de anxietate, stimă de sine scăzută, lipsă de gândire critică, scăderea memoriei pe termen scurt, atenția devine dispersată și fragmentată. Acest lucru face din rețea un instrument de comunicare mai puțin popular.
„Așa-zisa libertate de exprimare nu mai există cu adevărat”, spune Lovink. „Văd deja semne că oamenii își postează mai puține opinii online”.
Utilizatorii sunt presați nu numai de corporații, ci și de guverne care folosesc tehnologia pentru a-și monitoriza cetățenii și pentru a ști totul despre ei.