Context. Oamenii au migrat în mediul urban încă din perioada postbelică. Dacă în 1950 70% din populația lumii trăia în mediul rural, căutarea unei vieți mai bune, precum și a unor servicii educaționale și de sănătate mai bune au dus la inversarea procentelor în 2015, 72% din populație trăiește într-un mediu urban.

Această migrație relativ accelerată a generat un nou concept, cel de stres urban, manifestat prin infrastructură inadecvată, servicii slabe, locuri de muncă insuficiente și, mai ales, o concentrare a nivelurilor de poluare, orașele lumii utilizând două treimi din energie și generează 75 de energie. % din emisiile de CO2 ale lumii.

Prin urmare, este necesară transformarea aglomerărilor urbane în așa fel încât să facă față schimbărilor. Printre transformările absolut necesare, digitalizarea și gestionarea eficientă a resurselor ocupă un loc de frunte.

În acest context, compania românească Urbioled, producător și integrator de soluții de iluminat stradal, a lansat o platformă care include atât sisteme de iluminat public, cât și multe dintre serviciile publice ale unei localități.

Grupat sub numele NEOS, acest ecosistem de soluții Smart City funcționează conform celor trei valori de bază ale unui oraș inteligent, așa cum a declarat Consiliul Smart Cities:

NEOS prevede activitatea de cercetare susținută de departamentul TEQ din cadrul URBIO, în cei peste 3 ani în care soluția a fost transformată „de la idee la la cheie”, susținută de o finanțare europeană în cadrul proiectului Creșterea contribuției sectorului TIC la competitivitatea economică prin dezvoltarea de produse TIC inovatoare cu aplicabilitate în restul economiei românești”, cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, cod SMIS 2014+:129007.

Scalabil și adaptabil oricărei comunități de oriunde în lume, NEOS contribuie la gestionarea durabilă și eficientă a resurselor, cu avantajul suplimentar de creștere a calității vieții rezidenților. Extins la noile tehnologii, gestionând infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin economii de energie estimate de peste 40%, funcționând în orice stare și indiferent de accesul la Internet, NEOS este potrivit atât pentru marile aglomerări urbane, unde nevoia de control și monitorizare este cea mai mare, iar pentru comunitățile mai mici, care au dificultăți în gestionarea propriilor resurse.

Marea majoritate a proiectelor de orașe inteligente eșuează din cauza lipsei de maturitate, a deschiderii către integrare și, de cele mai multe ori, pentru că sunt prea complicate. NEOS oferă o soluție intuitivă, plug and play cu autoinstalare, ușor de înțeles și de utilizat pentru beneficiarii săi deoarece, în cele din urmă, așa cum ne-a demonstrat practica, nu se poate face altfel. În plus, NEOS oferă un serviciu unic în România, de asistență proactivă, în care beneficiarii sunt informați despre o problemă chiar înainte de a-și da seama.

Și întrucât deciziile sunt luate în timp real într-o comunitate inteligentă, NEOS vine „la pachet” cu alte două soluții inovatoare, patentate de departamentul TEQ al URBIO. Multisenzorul optic KAMSENS va permite lui NEOS să detecteze orice condiții meteorologice nefavorabile sau chiar extreme și să avertizeze utilizatorul, chiar să ia decizii, cu privire la schimbarea culorii luminilor sistemului de iluminat public stradal, de la alb natural, la energetic de înaltă eficiență. , până la alb galben, capabil să desprindă ceața. Totodată, protocolul de comunicare patentat TEQ, denumit PREDICTNET, va executa comenzi și va returna parametrii de funcționare cu o viteză amețitoare, ajutând beneficiarul să perceapă și să decidă, în timp real, măsurile necesare.

Articolul precedentAlocațiile familiale vor crește de la 1 ianuarie 2023. Decizie luată în coaliție
Articolul următorSite-uri de anunturi gratuite și avantajele acestora