Valoarea coșului minim de consum pentru o viață decentă pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei lunar, față de 7.233 lei în septembrie 2021, în creștere cu 19,7%, potrivit datelor din Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România.

Potrivit raportului „Coșul minim lunar de consum pentru o viață decentă pentru populația română”, valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii. este de 5.322 de lei pe lună, iar pentru un adult singur este de 3.275 de lei pe lună. Valoarea coșului a fost recalculată pe baza indicilor prețurilor comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021.

Raportul menționează că în perioada iulie – septembrie 2018, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au efectuat cercetări la nivel național pentru stabilirea unui coș minim de consum pentru o viață decentă pentru populația română. Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuția privind resursele necesare vieții populației din România, nu atât din cauza reînnoirii vechiului concept al coșului minim de consum, cât mai ales datorită accentuării explicite asupra notiunii de un nivel de trai decent si a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populatia romaneasca sa-si asigure un astfel de nivel de trai.

Ideea unui coș de consum minim pentru o viață decentă presupune crearea unui set de cheltuieli periodice necesare satisfacerii anumitor nevoi de bază ale unei familii cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediate de supraviețuire – adăpost, hrană – coșul minim pentru un trai decent acoperă o serie completă de nevoi comune precum îmbrăcăminte, igiena personală, educație, îngrijire medicală, transport, comunicații, petrecere a timpului liber, precum și orice cheltuieli neprevăzute ( evenimente de familie, probleme de sănătate etc.).

Articolul precedentCadouri dulci de afaceri: ce zici de originalitate?
Articolul următorUngaria inaugurează cel mai mare terminal feroviar intermodal din Europa, la granița cu Ucraina VIDEO