Ministrul maghiar de externe și comerț, Peter Szijjarto, a inaugurat marți un terminal feroviar intermodal la Fenyeslitke, lângă granița cu Ucraina, a cărui construcție a costat 30 de miliarde de forinți (73 de milioane de euro), informează MTI.

Vorbind la ceremonia de inaugurare, Szijjarto a spus că terminalul va juca un „rol uriaș” în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina către rutele comerciale din Marea Adriatică. Capacitatea de transbordare a terminalului va ajunge la 800 de tone de cereale pe oră, capacitatea anuală va ajunge la 1 milion de containere, a spus el.

Szijjarto a mai spus că terminalul intermodal feroviar, cel mai mare și cel mai modern din Europa, a fost finalizat în timp record și datorită soluțiilor digitale. Terminalul va permite încărcarea simultană, rapidă și sigură a patru trenuri cu o lungime de 740 de metri, a adăugat ministrul ungar. Potrivit acestuia, aproximativ 500 de oameni vor lucra la terminalul East-West Gate (EWG).

Potrivit materialelor de presă distribuite în cadrul evenimentului, EWG va fi primul terminal intermodal bazat pe tehnologie verde și care utilizează propria rețea 5G pentru comunicațiile interne și funcționarea dispozitivelor sale tehnologice. Instalația va fi alimentată cu energie verde, în conformitate cu Strategia UE privind calea ferată și climatică. Un parc solar eficient și un sistem de pompă de căldură vor furniza energie electrică, iar în zona terminalului vor fi folosite doar echipamente de tracțiune și utilaje electrice.

Articolul precedentO familie cu doi copii are nevoie de 8.600 de lei pe lună pentru a trăi decent în România
Articolul următorAvertismentul unui fost ministru al Energiei asupra „erorii strategice” a dezvoltării rețelelor de gaze în mediul rural: „Suntem prea săraci pentru a face două tranziții energetice”