Prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au scăzut cu 9% miercuri, 21 decembrie, sub 100 de euro pe megawat-oră, îndreptându-se spre a patra zi consecutiv de scăderi ale importurilor aproape record de gaze naturale lichefiate (GNL) și stocurilor peste medie. Temerile de aprovizionare s-au diminuat de obicei, relatează Bloomberg.
La hub-ul TTF din Amsterdam, unde sunt stabilite prețurile de referință în Europa, în jurul orei 10:06, contractele futures pe gaz de luna viitoare au scăzut cu 7,3%, până la 97,96 euro pe megawat-oră, apoi au scăzut la 96, 16 euro pentru un megawat oră, cel mai scăzut nivel din 27 octombrie.
În cea mai mare parte a continentului, temperaturile rămân moderate, iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea prețurilor.
„În condițiile în care nu vor mai fi temperaturi extrem de scăzute – se așteaptă vreme caldă și vântoasă în următoarele zile – precum și ca urmare a cererii industriale reduse în perioada sărbătorilor de iarnă, prețurile sunt în scădere”, a spus Tom Marzec-Manser. , de ICIS din Londra.
În ianuarie sunt așteptate temperaturi moderate în toată Europa, potrivit analiștilor de la Energi Danmark A/S.
Capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt pline cu 83%, peste nivelul din ultimii cinci ani, iar livrările din Rusia prin Ucraina sunt de așteptat să rămână stabile. Gazprom a anunțat marți că livrările de gaz către clienți vor continua prin conducte paralele, după o explozie la o secțiune a conductei Urengoi-Pomari-Uzhgorod.
Trei persoane au murit într-o explozie în centrul Rusiei într-o conductă care transporta gaz din Arctica către Europa, prin Ucraina. Ministerul regional pentru situații de urgență din Chuvashia a declarat că explozia a avut loc în timpul lucrărilor de întreținere programate în apropierea satului Kalinino, la aproximativ 150 km vest de Kazan.
„Transportul gazelor către consumatori este asigurat la capacitate maximă prin conducte paralele”, a informat Gazprom.
Analiştii se tem că plafonul UE pentru preţul gazelor naturale pentru anul viitor ar putea descuraja furnizorii dacă gazul va deveni mult mai scump în alte regiuni, în special în Asia. Până acum nu a fost observat niciun impact asupra livrărilor de GNL în Europa, dar „vom monitoriza îndeaproape dacă tendința de scădere a prețurilor la gazele naturale în Europa continuă”, potrivit EnergyScan, platforma de analiză a Engie SA.