Oferta de cozonaci va depăși anul acesta 7,5 milioane, chiar dacă prețurile vor fi mai mari decât anul trecut, iar din această cantitate peste două milioane de bucăți vor ajunge la export, mai ales în țările în care există comunități mari de români, susține președintele României. Asociatia Patronatelor din Industria Moraritului, Panificatiei si Fainei – ROMPAN, Aurel Popescu.

„Oferta de cozonaci este mai mare anul acesta, cred că suntem peste 7,5 milioane, dar cea mai bună veste este că avem o cerere puternică de export și sper să livrăm două milioane de cozonaci, mai ales în țările în care suntem comunități mari de români. Pretul cozonacului este intre 10 si 50-60 de lei kilogramul in patiserii, dar aici, in industrie, preturile sunt mai moderate.Vreau sa va spun ca ne-am imbunatatit sortimentul cu toate tipurile de umpluturi. Am mai retras un cozonac – Hohoho – care se umple cu nuci, mere si stafide sau cu crema de ciocolata si rom. Am umplut cu portocale si rahat, nuci si stafide. Ne-am adaptat la gustul consumatorilor”, a spus el Aurel Popescu. către AGERPRES.

În ceea ce privește prețul pâinii, președintele ROMPAN a subliniat că acesta s-a stabilizat, urmând să rămână neschimbat în perioada sărbătorilor de iarnă, însă față de perioada noiembrie-decembrie 2021 este cu peste 20% mai mare.

„În primul rând, cred că în această perioadă găsim stabilitatea prețurilor, adică prețurile care au fost organizate până acum de fiecare producător în perioada sărbătorilor de iarnă rămân neschimbate. Desigur, dacă este cineva care descoperă că au prețuri mai mici pentru vânzarea decât la preț de cost se procedează în mod corespunzător, dar pentru perioada noiembrie-decembrie prețurile pâinii sunt mai mari cu procente cuprinse între 21% și 23% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Un cozonaci cu mai putin, ca nu poti sa ai asa o crestere, chiar daca e incredibil cum o punga in care bagi cozonaci sa dea 50 de sous fata de cei 5 de pe vremuri. Nu știu, dar unii oameni cred că profită de situația în care ne aflăm și noi creștem, creștem, creștem. În fiecare săptămână, ceva crește. Vom fi nevoiți să punem poșeta în prețul pâinii. Nu avem altă soluție, ca în cazul supermarketurilor. Îți iei poșeta, plătești”, a explicat el.

Popescu a precizat că prețul pâinii artizanale este mai mare decât cel al pâinii produse în unități industriale, pentru că și costurile de producție sunt mai mari.

„În prezent, la o pâine clasică, prețul este între 1,6 și 2,5 lei. Pâinea industrială este mai ieftină, iar pâinea artizanală mai scumpă, pentru că necesită mai multă forță de muncă, are costuri mai mari de energie și consum specific de făină Dar are și un alt gust și aromă”, a adăugat șeful patronatului din industria morăritului și panificației.

ROMPAN este prima asociație înființată în România în 1990 și include peste 200 de companii din toate sectoarele industriei, cu o cotă de piață de peste 60% în morărit, 40% în fabricarea pâinii, 70% în paste și 55% în cookie-uri.

Articolul precedentWaze primește o nouă funcție. Avertismentul care va fi afișat pe drumurile înguste
Articolul următorProCredit Bank lansează ProDigital Business, platforma dedicată clienților business pentru deschiderea și autorizarea de cont 100% online