Marți, 18 octombrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat că a finalizat crearea platformei online de schimbare a furnizorului național de energie electrică și gaze naturale (POSF).

„Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF) este necesară pentru atingerea obiectivului general al proiectului” Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Energie de a simplifica procesul de modificare a energiei electrice. și furnizor de gaze naturale”. Adoptarea măsurilor de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de comutare între furnizorii de energie electrică și gaze naturale, împreună cu implementarea unei soluții informatice intuitive și inovatoare, va aduce reducerea termenului actual. de 21 de zile pentru a se conforma noilor cerințe europene care prevăd ca până în 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorilor să fie finalizat în 24 de ore”, se arată în comunicat.

Proiectul POCA, care expiră la 2 decembrie 2022, este cofinanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, iar valoarea totală a proiectului este de peste 19.223 milioane lei, din care 98% nerambursabil. cheltuieli (aproximativ 18.839 milioane lei) și contribuția proprie de 2% a cheltuielilor ANRE (384.465 lei).

Obligația de a efectua POSF rezidă în prevederile Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare. În vederea punerii în aplicare a prevederilor din legislația secundară, ANRE a aprobat, prin Ordonanța nr. 3/2022, cu modificările și completările ulterioare, Regulamentul de organizare și funcționare a platformei online de schimbare a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale și pentru licitații pentru furnizarea de energie electrică și gaze naturale.

Ca urmare a obligațiilor prevăzute de Regulament, la 10 octombrie 2022 operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și gaze naturale au demarat procesul de încărcare a metadatelor aferente celor aproximativ 15 milioane de locuri de consum și contractelor de furnizare și rețea aferente. La finalul acestei faze, ANRE va verifica cu furnizorii și operatorii de rețea cum funcționează POSF și fluxurile de schimb atât de energie electrică, cât și de gaze naturale, de la accesul la oferte în comparator până la semnarea contractului.

Imediat după perioada de verificare și validare a bazei de date POSF, ANRE va anunța public data de la care platforma poate fi utilizată de către consumatorii finali. Utilizatorii POSF sunt persoane fizice sau juridice – consumatori finali de energie electrică și/sau gaze naturale, precum și operatori economici implicați în procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică și/sau gaze naturale de către clientul final și contractarea furnizării de energie. energie electrică și/sau gaze naturale, înregistrate în POSF.

Articolul precedentDeși este al treilea producător de petrol din UE, România nu are rezerve garantate de urgență
Articolul următorCreștere puternică pentru acțiunile europene. Stocurile au scăzut în ultima vreme