Fabrica de zahăr Luduş îşi va relua activitatea, iar fermierii din Mureş şi judeţele învecinate vor putea relua cultivarea sfeclei de zahăr în această toamnă şi primăvara viitoare.

„Din cauza faptului că am semnat acordul de confidențialitate, nu putem vorbi prea mult. Lucrurile sunt pe drumul cel bun și uzina de la Luduș va fi repusă în funcțiune și sperăm ca din această toamnă sau primăvara lui 2023, cultivatorii ludușeni, Brașov, mă vor cunoaște pe mine, Cluj, Sibiu să reîncep cultivarea sfeclei de zahăr”, a spus fermierul Teodor Aflat, după negocieri cu patronul fabricii.

Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe transilvănene către patronajul francez al grupului Tereos SA, care deţinea până acum uzina din Luduş, a constat în cumpărarea a peste 98% din acţiuni. Teodor Aflat a spus că preţul sfeclei de zahăr este foarte bun în acest an şi că încă speră că acest preţ va fi mult mai bun, în urma continuării fabricii de la Luduş.

„Primul pas a fost spre afacerea pe care ne-am dorit-o. Din câte am înțeles, da într-adevăr, este primul”, a spus Teodor Aflat, adăugând că mulți cultivatori de sfeclă de zahăr și-au pierdut deja speranța în continuarea activității în procesarea Luduș. plantă.

Fermierul a mai arătat că în judeţele din centrul Transilvaniei sunt sute de cultivatori de sfeclă care depind de această fabrică, doar în Sindicatul Cultivatorilor de Sfeclă Luduş sunt peste 300 de membri.

În urmă cu două săptămâni, Sindicatul Liber Zaharul Luduş SA informa că a fost anunţat de către conducerea rafinăriei de zahăr din Luduş, Tereos România SA, că planul de lichidare şi demolare a combinatului continuă, după ce statul român se va retrage din negocieri şi nu cumparatorul a fost gasit. Ulterior, în presa centrală au apărut informații despre reluarea negocierilor dintre angajatorul francez și un grup de cultivatori de sfeclă pentru achiziția fabricii din Luduș.

În ședința de guvern din 4 mai 2022 a fost aprobat un Memorandum cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost însărcinat să demareze negocieri pentru menținerea activității rafinăriei de zahăr Luduș – SC Tereos RO SA.

Mandatul a venit ca parte a deciziei anunţate de Grupul Tereos, proprietarul uneia dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide uzina de la Luduş, care funcţionează de peste 60 de ani.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că s-a întâlnit cu conducerea companiei Tereos România, pentru a prezenta grupul de negocieri constituit şi pentru a stabili un calendar pentru achiziţia fabricii de zahăr Luduş.

La rândul său, Francois Queva, CEO al Tereos România, a negat toate zvonurile care circulă în spațiul public cu privire la închiderea fabricii, menționând că angajamentul luat în fața ministrului, deja în aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei producții. unitățile din statul român au rămas neschimbate.

Articolul precedent10 ani de Bismobil Kitchen și peste 4000 de familii fericite
Articolul următorSolutii esentiale pentru sanatate: mentineti igiena si curatenia in spatiile medicale!