Spațiile medicale sunt văzute, fără motiv și poate, ca acele spații favorabile răspândirii virușilor și bacteriilor care pot duce la apariția unor boli total nedorite. Iar cei mai expuși acestora sunt cei care fac parte din personalul medical, urmați de pacienți și alte persoane de contact.
În acest sens, importanța menținerii igienei și curățeniei spațiilor sanitare devine absolută, iar măsurile care pot fi adoptate, deși nu sunt dintre cele mai greu de pus în practică, trebuie să fie dintre cele mai riguroase. Cum se poate menține igiena și curățenia într-un spațiu medical? Este simplu: în primul rând, trebuie să folosești produsele și accesoriile potrivite. Veți afla care sunt din rândurile de mai jos.
De ce este important să menținem igiena în spațiile medicale?
În primul rând, spațiile medicale sunt unele dintre cele mai favorabile spații care ajută la răspândirea virușilor și bacteriilor care pot provoca apariția diferitelor boli. Sanatatea buna incepe cu o igiena buna si o curatenie de calitate in spitale, respectiv cabinete medicale, in orice spatiu destinat ingrijirii pacientului. Este extrem de important ca administratorii diferitelor tipuri de unități medicale să aibă grijă de angajații lor, adică personalul medical, pacienții, dar și vizitatorii, mai ales că în acest fel pot îmbunătăți calitatea și siguranța pe care o oferă celorlalți.
Măsurile de protecție și dezinfecție sunt cele care oferă pacienților un plus de siguranță și cele care pot ajuta ca o procedură medicală să fie eficientă din toate punctele de vedere. Cine ar fi supus unei intervenții chirurgicale știind că există riscuri mai mari de infecție din cauza mediului spitalicesc neadecvat? Cu siguranta fiecare pacient isi doreste sa beneficieze de certitudinea de a se afla intr-un mediu sigur, intr-un mediu care nu prezinta potentiale pericole pentru sanatatea sa.
Bune practici pentru menținerea igienei și curățeniei în spațiile medicale
Deși sunt doar câteva evidente, s-ar putea spune chiar banale, precauții necesare pentru menținerea igienei în spațiile medicale, important este ca acestea să fie respectate foarte strict. De la spălatul pe mâini ori de câte ori este necesar să purtați halate de protecție sau să dezinfectați suprafețele cât mai des și ori de câte ori este absolut necesar, fiecare act de prevenire este un act care ajută la menținerea unui spațiu medical în stare bună.
Este important ca în orice spațiu medical, pacienții, personalul medical, precum și orice vizitator care trece pragul, să nu aibă contact direct cu suprafețele intens circulante sau folosite. În acest sens, se recomandă folosirea unor huse de pantofi care să țină germenii de infecție nedoriți departe de un mediu curat așa cum ar trebui să fie spațiul medical.
Alături de utilizarea frecventă a dezinfectanților de suprafață, aceasta se încadrează în categoria unora dintre cele mai eficiente practici pentru menținerea igienei și curățeniei spațiilor medicale.
Măsuri de precauție luate de personalul medical pentru limitarea răspândirii infecțiilor
Majoritatea măsurilor de precauție care trebuie luate pentru a menține igiena și curățenia în unitățile medicale vizează personalul medical. Este extrem de important ca în timpul procedurilor medicale să ia toate măsurile de precauție necesare în acest sens, iar aceasta se referă nu numai la o spălare și dezinfectare temeinică a mâinilor atunci când este necesar, ci și la utilizarea articolelor și accesoriilor pentru a le proteja și limita răspândirea. de germeni.pe care le pot aduce.
Prin urmare, utilizarea huselor de păr este absolut necesară în timpul intervenției chirurgicale, precum și folosirea mănușilor de protecție ori de câte ori se folosesc instrumente medicale sau când personalul medical intră în contact cu pacientul.