România este printre țările cu cea mai mare creștere economică din Europa, cu 1,3%, la egalitate cu Cipru, potrivit datelor Eurostat. Dar această situație se reflectă din ce în ce mai puțin în bugetul românului mediu.
Pe de altă parte, potrivit datelor publicate anterior de Institutul Național de Statistică, ritmul de creștere a economiei românești a scăzut la 1,3% în trimestrul al treilea al acestui an față de trimestrul precedent, în condițiile în care în trimestrul II PIB-ul a crescut cu 1,8% comparativ cu primele trei luni.
În mod normal, această creștere economică ar trebui văzută și în nivelul de trai al românilor care se plâng că devine din ce în ce mai greu pe zi ce trece.
„Această creștere economică, în acest moment, se reflectă doar în veniturile statului”, a spus expertul economic Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.
Specialistul a spus că în sectorul privat situația este din ce în ce mai dificilă atât pentru companii, cât și pentru angajați, iar anul viitor nu se așteaptă nicio îmbunătățire.
„Statul este principalul beneficiar al inflației, al creșterii economice bazate pe acest bun inflaționist, este singurul care privește cu optimism această situație.
În sectorul privat, situația este din ce în ce mai instabilă, este din ce în ce mai greu de conectat afaceri, creditul furnizor, principalul motor de finanțare la nivelul afacerilor românești, dă din ce în ce mai multe insolvențe și tot mai multe companii se întreabă ce vor face. în 2023 în condiţiile în care nici din punct de vedere al costurilor de producţie, aferente acestui sector al energiei, gazelor, combustibililor, nu ştiu ce prognoze să facă pentru că din păcate nu au predictibilitate în acest sens”, potrivit expertului.
Vești mai puțin bune vin și de la BNR, care și-a ridicat prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an la 16,3% și estimează o inflație de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor.