România depune eforturi susținute pentru a ține sub control necazurile economice și chiar există o prognoză de la BNR că inflația va scădea în 2023. Dar economiștii nu sunt prea convinși că asta înseamnă și o creștere a nivelului de trai al populației.

Unul dintre factorii importanți care ne dă speranța unei inflații mai scăzute vine din sectorul energetic. Statul a intervenit pe piața de energie din România și a decis să-și mărească controlul. Pe de altă parte, BNS va continua să majoreze dobânda cheie.

Christian Năsulea, director executiv al Institutului European de Studii Economice (ies-europe.ro), a explicat într-un interviu acordat Ziare.com ce se va întâmpla cu inflația în 2023, considerată începutul unei crize majore în Europa.

„Ne aliniem sperantelor Băncii Naţionale ca rata inflaţiei să nu crească. Sperăm că această cifră prognozată pentru sfârşitul anului de peste 16% va fi ultima cifră mare după care vom vedea ca ratele inflaţiei să scadă pe parcursul anului 2023. , astfel încât la sfârșitul anului 2024 să ajungem la un procent mai mic de 10%.

BNR spune că va reduce inflația cu 5,1%. În esență, BNS se așteaptă la 16,3% pentru decembrie 2022 și la 11,2% pentru decembrie 2023. Problema cu inflația este că, în realitate, această scădere nu contează cu adevărat, deoarece orice rată a inflației peste zero devalorizează banii. Și asta înseamnă că banii s-au depreciat cu 16% anul acesta dacă BNR se adeverește.

Ca aceasta oamenii au pierdut o șaseme din valoarea economiilor lor în doar un an. Și dacă anul viitor vom avea inflație de două cifre, dacă se respectă prognoza BNR, înseamnă totuși că în 2023 oamenii vor pierde încă 11% din valoarea economiilor lor. Aceasta este o mare afacere. Vom ajunge să punem bani deoparte din cauza inflației mari„, a explicat analistul financiar.

Un factor major în creșterea inflației rămâne prețul energiei. Guvernul a luat măsuri care ar trebui să aibă o influență asupra acesteia. Cu toate acestea, este probabil să vedem un efect negativ din cauza presiunii inflaționiste mai scăzute în sectorul energetic, deoarece presiunea generală va crește.

Articolul precedentAnunțul unui șofer Dacia Spring după ce mașina lui a luat foc: „Iată-ne după un an, la stația de încărcare”
Articolul următorGodeal24 Oferte de Black Friday 2022: Cel mai bun preț al anului! Reduceri pentru ultimele 24 de ore, timp limitat pentru a cumpăra Windows 10 de la 5,62 EUR și Office 2021 pe viață pentru doar 13,05 EUR!