Actualizarea cu inflație a nivelului accizelor la alcool și băuturi alcoolice, care reprezintă o creștere cu 15% de la începutul anului 2023, va scumpi băuturile alcoolice, ducând la o creștere semnificativă a pieței de alcool contrafăcut, potrivit Spirits România, un asociație neguvernamentală independentă care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Anul trecut, contribuția industriei alcoolului la bugetul de stat din acciza la alcoolul etilic a fost de 850 de milioane de lei, potrivit datelor ANAF.

„Actualizarea cu inflația a nivelului accizelor la alcool și băuturi alcoolice, ceea ce ar însemna o creștere cu 15% de la începutul anului 2023, va crește prețul de raft al băuturilor alcoolice, ducând la o creștere semnificativă a pieței băuturilor. netaxat, cu probleme economice și sociale imediate, potrivit producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România”, spune Spirits România.

Cei mai afectați sunt producătorii cu capacități de producție locale, ale căror costuri au crescut vertiginos în ultimul an, pe fondul crizelor generate de pandemie și de războiul din Ucraina. Costul materiilor prime și materialelor a crescut între 30% și 80%, punând deja multă presiune asupra costurilor de producție.

O creștere suplimentară de circa 15% (prognoza anuală a inflației pentru 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o creștere a prețului de raft al băuturilor spirtoase cu o concentrație de alcool de 40% de cel puțin 4,5 lei/litru, potrivit Asociației.

„La creșterea prețului se adaugă creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare și cu siguranță vom avea o scădere a vânzărilor și implicit o scădere a veniturilor bugetare”, a declarat Florin Rădulescu, Chief Operating Officer Prodal, membru Spirits România, asociație neguvernamentală și independentă care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Industria locală a demonstrat că majorarea accizei la alcool este dăunătoare pieței taxate și duce la creșterea consumului de alcool netaxat.

Potrivit datelor asociației, creșterea cu 42% a accizei în 2013 a dus la o scădere cu 30% a pieței de alcool impozitate în perioada 2013-2014, în timp ce reducerea cu 30% a accizei în 2016 a dus la o scădere în ultimii 6 ani. a pieței neimpozitate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor încasate de la bugetul de stat, care în 2021 a înregistrat 171,75 milioane de euro pentru întreaga piață a băuturilor spirtoase.

Această tendință poate fi inversată în urma creșterii accizelor, iar alcoolul contrafăcut va provoca tot mai multe victime, potrivit producătorilor și importatorilor de alcool. Într-un caz, în 2020, 17 persoane au murit la Iași după ce au consumat alcool contrafăcut.

„Am auzit că un preț mai mare va descuraja consumul de alcool, cu efecte benefice asupra sănătății. Este total greșit. Ceea ce se reduce este doar consumul de băuturi alcoolice taxate, în favoarea alcoolului contrafăcut, alcoolului medical și a altor produse. care sunt de fapt. mult mai dăunătoare sănătăţii”, a declarat Dumitru Toşa, vicepreşedintele operaţiuni al Zarea.

Soluția propusă de sector este amânarea actualizării accizei la alcool și băuturile alcoolice cu inflație anuală la 1 ianuarie 2024 și limitarea majorării anuale la maximum 5%, ceea ce ar proteja sectorul de șocurile inflaționiste.

„În orice caz, în 2022 nivelul accizelor a fost deja majorat de două ori (1 ianuarie cu 3,6% și 1 august cu 5%), acoperind astfel actualizarea cu evoluția inflației/indicele prețurilor la consum”, a spus Tudor Furir. , presedintele asociatiei Spirits Romania.

Articolul precedentEncore Capital Trust organizează o nouă rundă de finanțare pentru a atrage 29,7 milioane lei
Articolul următorHackerii au obținut date de la zeci de mii de clienți Revolut. Explicațiile companiei