Mulți angajatori tratează cu ușurință echipamentul individual de protecție al angajaților și ajung să fie sancționați de inspectorii de muncă în cazul controalelor. Ca să nu mai vorbim de siguranța angajaților care poate fi pusă în pericol fără echipamentul potrivit, mai ales în medii cu risc ridicat de accidente. În articolul de astăzi vom discuta despre cele mai importante aspecte ale echipamentului individual de protecție: în final vei putea lua cele mai bune decizii cu privire la siguranța angajaților tăi.

Ce sunt echipamentele individuale de protecție?

Echipamentul individual de protecție (EIP) include orice tip de echipament care va fi utilizat de către angajați pentru a se proteja de un risc pentru securitate și sănătate în muncă. Cel mai adesea întâlnim astfel de echipamente la fabrici, șantiere, servicii auto, construcții, industria farmaceutică etc. În general, vorbim de industrii în care lucrătorii pot fi expuși la anumite riscuri, chiar și după ce au fost luate anumite măsuri pentru a preveni potențialele pericole rămase.

De ce este important echipamentul individual de protecție?

Legislația actuală prevede că utilizarea echipamentului individual de protecție este obligatorie în orice mediu de lucru atunci când anumite riscuri (chimice, fizice, electrice, biologice etc.) nu pot fi evitate în alt mod. Putem spune că acest EIP joacă rolul de barieră între riscurile care există la locul de muncă și angajați. Atunci când sunt alese corect, echipamentele de protecție pot crește semnificativ productivitatea angajaților – nu mai este un secret că angajații muncesc mai mult atunci când se simt în siguranță. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească echipamentul de protecție selectat corespunzător:

Un aspect important este calitatea dispozitivelor de protectie: toate cerintele de mai sus vor fi verificate atunci cand dispozitivele sunt de buna calitate. Un EIP de calitate are multe avantaje: oferă un confort ridicat angajaților și o mai mare libertate de mișcare, iar acest lucru se va resimți la nivelul productivității muncii (care va crește semnificativ), accidentele de muncă vor fi mai puțin frecvente, prin urmare angajații vor fi mai puțin absenți. de la serviciu, iar achizițiile vor fi mult mai puțin frecvente deoarece dispozitivele de protecție de calitate sunt mai durabile și mai rezistente în timp.

Ce include echipamentul individual de protecție?

Echipamentul de protecție a fost folosit din cele mai vechi timpuri, în domenii precum minerit sau construcții. În zilele noastre, acest echipament este folosit în aproape toate industriile, sub diferite forme. Conform HG 1048/2006, dispozitivele de protecție pot include următoarele elemente:

Ce obligații are angajatorul cu privire la DPI?

Multe amenzi aplicate de inspectorii de muncă în timpul controalelor se datorează lipsei echipamentului de protecție. Cu toate acestea, un angajator nu este doar obligat să achiziționeze echipament de protecție individuală adecvat pentru angajați. Lista obligațiilor este mult mai lungă: prevederile Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Menționăm, de asemenea, unele dintre cele mai importante:

Articolul precedentProgramul HORECA 2 accesare fonduri europene
Articolul următorChirnogeni, județul Constanța, noua bază de depozitare achiziționată de RWA România